torstai 25. heinäkuuta 2019

Hakutreenien purkua


Haamuja tuulessa -leirin jälkeen on nyt neljät treenit takana. Jottei nyt tulisi sitä vaikutelmaa, että leirillä olisi jotenkin muutettu meidän tapaa treenata niin täytyy heti todeta, että näin ei ole. Oikeastaan ainoa muutos oli nyt tämä ilmaisun tuominen etsintään. Kaikki muu on enemmän vaan sitä ajatusta ja kaavojen rikkomista, kun niihin helposti kangistuu ja tästä syystä nämä leirit ovat juuri parasta, kun tulee niitä ideoita ja ajatuksia.

En siis tämän kesän uusien kouluttajien ja oppien valossa tekisi mitään eri lailla siihen nähden, miten Ohmille on pohjat rakennettu aiempien oppien mukaan. Ja tuskinpa ilman niitä olisi maalimiesmotivaatio ja muu tällä mallilla. Ja seuraavan hakukoiran aion rakentaa aivan samalla tavalla. Luotan siihen, että huolellinen pohja työ kantaa, vaikka välillä tulee takapakkeja.

Viime viikolla otettiin oman porukan treeneissä ilmaisu maastoon ja se toimi hienosti. Tehtiin alkuun hetsauksella haukutus ja sitten neljän piston norjalainen sekametsä. Treeni meni muuten putkeen, mutta ekalta pistolta otin sisääntulon kakkoselle niin Ohmihan paineli ohitte tukka hulmuten ja juoksi suoraan kakkoselle. Korjattiin tämä sitten kolmospistolta niin, että lyhennettiin matkaa.

Pehatreeneissä torstaina tehtiin myös hetsaus alkuun ja ilmaisut pistoilla. Suurin haaste oli paketti auton ilmaisu, siinä meni pitkään ennen kuin ilmaisi. Tästä seuraavaan kertaan evääksi, että tehdään erillistä ilmaisutreeniä umppareilla.

Tämän viikon tiistaina käytiin harjavallassa tekemässä taas neljän piston norjalainen sekametsä, mutta jätettiin se alku hetsaus pois. Tämä treeni meni todella mallikkaasti alusta loppuun. Tänään meille tarttui tilaisuus päästä samalle radalle vieraassa porukassa, joten otettiin innolla mentiin treeneihin. Etsintäosuus meni erinomaisesti. Otin kaksi ekaa pistoa edellisen päivän mukaisiin piiloihin ilman apuja ja ne toimi. Kahdelle seuraavalle tehtiin haamut mielikuvaparina. Ja nämä toimi myös.

Se mikä pitää nyt ottaa työn alle ja pohdintaan (taas kerran kun justhan se alkoi toimia) niin on maalimieskäytös. Ohmi osaa olla yksinkertaisesti todella innokas ja röyhkeä, jos vaan saa tilaisuuden. Ja se tuntuu olevan koira, jota tuo haukutus nostattaa. Ja samalla toki vähän ketuttaa, kun ruoka ei tuukaan heti. Ja sehän sitten yrittää. Ei siis auta kuin palata taaksepäin sen verran, että vahvistellaan nyt ilmaisua ja maalimies käytöstä ilman etsintää ennenkuin tuodaan se vieraille maalimiehille. Sinänsä harmi tässä on, että jää ne etsintätreenit tekemättä vieraissa porukoissa, mutta ei se auta nyt kuin jatkaa huolellista pohjien puurtamista myös ilmaisun suhteen. Ilman ilmaisua etsinnän tekeminen taas ei tässä kohtaa ole varmasti hyvä ratkaisu, koska se ei sitä maalimieskäytöstä paranna ja toisaalta se on koiralle selkeää ja reilua, että ilmaisu johtaa palkkaan.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että etsintätreenit pehalla on nyt jäähyllä.

Noh eipä kukaan ole sanonut, että tämä haukkuilmaisu olisi helppo ja kyllä mä niin edelleen liputan sen rullan puolesta. Ohmin kohdalla nyt vaan koetan uskoa, että oikein ja huolella rakennettuna haukku kantaa. Onneksi saanut jo sovittua parit ilmaisusulkeiset, joten näistä opitaan.

Zeldan kanssa on ollut omat haasteensa, mutta ei tuo Ohmikaan helpolla taida päästää. Se on voimakas ja itsenäinen otus. Tykkään valtavasti molemmista piirteistä ja koetan muistaa, että tuon herkän ja kiltin pienen pojan sisällä asuu myös se vahva ja dominoiva uros. Ja mitä enemmän sitä hetsaa ja nostattaa niin sitä enemmän hallinta hajoaa ja jälkimmäiset ominaisuudet nousee esille, joten täytyy tasapainoilla. Ja mehän ollaan tähän asti treenattu todella varoen eli kaikki motivaatio tekemiseen on puhtaasti tullut siitä maalimiesmotivaatiosta. Ei ole autettu koiraa ensimmäisestä treenistä alkaen millään tavoin vaan joutunut suoraan ettimään täysin piilotettuja ukkoja maastopressujen ja puskien alta. Ja tätä hinkattiin koko eka kausi ja palkka tuli aina maahan. Radalle siirryttyä otettiin toki haamuja, jotta saatiin koira juoksemaan suoraan. Ja näitäkin muistikuvina melko nopeaan. Eli kaikkea hetsaamista on vältetty viimeiseen saakka. Ja hyvä niin, koska näemmä jo pelkkä ilmaisu hajottaa pakan.

Mutta tiiättekö mikä tässä on parasta? Taas saadaan syy vaihtaa huomisaamuksi kaavaillut noutosulkeiset ilmaisutreeniin kentällä... onneksi pelastuskoiran ei tarvitse noutaa ;) Vaan jäljestää tarvii :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti