torstai 11. kesäkuuta 2009

Tesla lähti lomalla

Ja minä jäin yksin. Kuinkahan tämä koirattomuus juhannukseen asti kestetään? Isä toi Artun (veljeni, jolla oli edelleen jalkapaketissa) Poriin ja vieraili täällä yhden yön yli Tiltun kanssa. Nyt sitten laitoin kaikki matot ja Teslan matkaan kohti Heinolaa. Äidillä on siellä aikaa hoitaa pentua ja Tesla saa juoksennella Alman kanssa mielin määrin. Minulla on iltavuoro viikko, joten parempi Teslalle mennä jo edeltä juhannuksen viettoon. Toivottavasti nyt olisi itsellä koko viikonloppukin töitä.

Teslan sisäsiisteys on kokenut valtavan takapakin. Olen yksinkertaisesti opettanut koirani tekemään tarpeensa sisälle sanomalehdille. Tesla on ulkona vallan tohkeissaan ja vaikka kuinka kauan oltaisiin pihalla, niin sisälle asti pidätellään. Hirveästi ei asiaa auta, että itse olen töissä ja en pysty omistautumaan koiran sisäsiisteydelle 24/7. Pahin käännös huonompaan suuntaan tapahtui samassa, kun Tesla oppi hyppimään sänkyyn ja sängystä. Se ehtii aamuisin tehdä sisälle ennen kuin saan vaatteet niskaan ja ehdin viedä sen ulos. Tesla siis on lopulta päättynyt nukkumaan sängyssä…

Matkimis strategia on nyt käytetty. Tiltun perässä ei pissinyt. Tesla on muutenkin aika omapäinen, niin ei sillä ole näemmä muita rotutovereitaankaan kohtaan mitään matkimisen tarvetta. Tiltuhan pissii minne vaan milloin vaan, kun sanoo vain ”tee pissi”. Aivan täydellistä mm. koiranäyttelyissä ja agilitykilpailuissa.

Eilen oltiin jälleen raunioilla. Edelliskerta jäi väliin, kun olin Helsingissä ja Tesla oli Marin kiusana. Tultiin Suvin ja Nemin kanssa ajoissa paikalla ja ei vaan ketään muuta kuulunut. Onneksi sinne sitten tuli pariskunta Miska-belggarin kanssa ja jotain saatiin treenattua. Teslan treenit kyllä tuntu aika turhalta. En sillä sitten viitsinyt paljon mitään ottaakaan, kun oli itsellä ihan hukassa oleva olo. Ensi kerralla ei päästä, kun minulla on se iltavuoro ja Teslahan lähti jo Heinolaan. Heinäkuussa on taukoa, mutta en ole varma onko treenejä enää juhannuksen jälkeisenä keskiviikkona. Tosin, jos päästään juhannuksena jäljen alkuun niin jää sitten kyllä väliin, vaikka olisikin.

Minulla oli kuitenkin Tiltu mukana niin otin sitten sille vähän treeniä ja jäi kyllä todella hyvä mieli, vaikka alkuun tulikin mokailtua. Tiltu on siitä kuitenkin aivan mahtava koira, että se kestää virheitä ja tekee mielellään töitä. Alkuun kokeiltiin ihan vain ilmaisua perään lähdöllä. En tajunnut ohjeistaa maalimiestä tarpeeksi, että haukuttaa ja palkkaa välillä. Tiltulla ei ole haukku koskaan ollut varma niin sitä pitää rohkaista ja muistaa palkata. Kyseessä on koira, joka ei oikeasti suostunut edes alkuun haukkumaan. Sitkeästi siitä kuitenkin väännettiin haukkukoira. Suvi oli aika vaikeasti piilossa ylhäällä, mutta hienosti Tiltu löyti ja heti ensimmäisestä vinkaisusta avustin kiipeämään lähemmäksi, kun koira kerta selkeästi oli paikallistanut maalimiehen. Tässä vaiheessa mietin, että tapoinko koiran etsimisinnon jo kokonaan. Viimeinen maalimies olikin sitten piilossa niin, että en edes itse tiennyt missä. Tämä oli oikeastaan aika hyvä, koska Tiltu tosiaan teki töitä ja todisti jälleen kerran, että kyllä ne etsintätaidot vain ovat tallessa. On se uskomatonta. Teslan kanssa porskutetaan perässä kovaa vauhtia, kun vaan itse oppisi lukemaan ja kouluttamaan koiraansa. No kyllähän tuo Tiltu taas todisti olevansa ihan kelpo koira, vaikka sen kanssa olen ollut vielä enemmän pihalla.

Treenaamisen jälkeen laskettiin kaikki koirat vapaaksi ja käveltiin pieni lenkki. Hirveän nätisti osasi Miska kohdella pentuja, vaikka itsekin oli vasta vuoden ikäinen uros. Vanha akka tietysti piti kuria ja järjestystä.

Kaikenlaista agilityä

Olen varmaan kahdessa viime blogissa kirjoittanut, että ensi kerralla mennään puomia. Nyt sitä mennäänkin vasta juuri sillä kerralla, kun Tesla ei pääse mukaan. Ei se mitään. Mennään ottamaan sitä puomia juhannusaattona ravikilla. Ei jäädä jälkeen kurssitovereista. Teslasta on tainnut tulla pussihullu. Viime tiistaina Tesla syöksyi itsekseen umpipussiin. Ei tuota häiritse sukeltaa kankaan läpi sitten yhtään. Pitää vaan olla tarkkana, että ei sinne joskus vahingossa karkaa niin, että pussi onkin jäänyt mutkalle.

Edellisviikonloppukin meni agilityn merkeissä. Lauantaina oltiin schapendoes Ry:n järjestämissä epävirallisissa agilitykilpailuissa. Tesla siis harjoittelemassa häkissä oloa ja ympäristötreeniä. Minä päädyin kuuluttajaksi. Kisat eivät olleet mikään valtava menestys osallistujamäärältään, mutta oli kiva olla pitkästä aikaan mukana puuhastelemassa koirajutuissa. Tesla sai telmiä ja leikkiä vuoden ikäisen Vitti-schapen kanssa. Paikalla oli myös paljon bortsuja (ainakin neljä) ja sulassa sovussa kaikki vapaana hengailivat kilpailun päätteeksi. Tesla ei oikein tainnut ymmärtää bortsujen päälle, kun käyttäytyivät niin asiallisen oloisesti. Kyllähän yksi niistä hieman lämpeni leikkimäänkin. Nyt sitten odotellaan elokuun schapeleiriä, jolloin pääsee tuonne samaiseen halliin agilitykoulutukseen.

Sunnuntaina oltiin sitten Suvin ja pentujen kanssa kuuntelu oppilaina Marko Mäkelän agilitykoulutuksessa. Erittäin kivan oloista ohjaustreeniä tuli ja siinä tuli itsekin opittua tätä agilityslangia. Twistit ja jaakotukset valaistuivat sekä muitakin ohjauskuvioita pääsi miettimään ja kuivaharjoittelemaan.

Laitetaan loppuu muutama kuva mummosta ja lapsen lapsesta vähän ennen lähdön hetkiä:2 kommenttia:

  1. oho ompas tesla kasvanu! se on tosi erinäkönen ku selma!

    ootko kokeillu viiä ne sanomalehdet ulos? tai nukkua ulkoilukelpoiset vaatteet päällä:D

    selma on tainnu tulla mummiinsa ku pissii kans aina ku sanoo tee pissi :)

    VastaaPoista
  2. Samaa katsoin kuin Sanna, Tesla näyttää tosi isolta tytöltä jo. Hitsi kun teillä on hyvät harrastusmahdollisuudet siellä, ole onnellinen!

    VastaaPoista