lauantai 14. huhtikuuta 2012

Tottelevaisuusseminaari ja Korrien koulutus

Päästiin Zeldan kanssa TVA Pori Ry:n järjestämälle Jessica Ristimäen koulutukseen harkkakoirakoksi pitkänä perjantaina. Kiitokset järjestäjille, erityismaininta kasvispihveistä omassa grillissään ja foliossaan! Aiheena oli niinikään vireeseen ja motivaatioon liittyvät aihealueet. Alkuun oli luento, jossa käsiteltiin hieman viettiteoriaa sekä yleensä koiran motivaatiota ja vireen säätelyä.

Leikkiminen:
saalisleikki
saalisvaihe
taisteluvaihe
irrotus tai rauha
uusi saalistus, uusi taistelu, treeni

Käytiin läpi myös leikkimisen sääntöjä.

Lupa saalistaa (meillä on ollut käytössä vihje "lelu" sekä vapautus sanat "vapaa" ja välillä kehu "jes", loogista ja epäloogista... täytys ehkä jalostaa)
Irrotus, ehdoton (no ei kyllä ole ehdoton, joskus irrottaa, joskus rallattaa, lelun vaihtoleikki toimii)
Tuonti eli saa rallatella kunhan tuo jollain käskyllä (no lelunvaihdolla...)

Irrotus tarkoittaa, että kohta alkaa jotain kivaa!

Yleisesti pyritään opettelemaan siihen, että koira tarjoaa itse aktiivisuutta. Käytännössä meidän piti alkuun katsoa kauan koira jaksaa rallatella ennenkuin tarjoaa itse kontaktia. No Zelda kyllä pilasi tämän treeniin täysin tarjoamalla kontaktia lähes heti. Ja siitä sitten palkka.

Vireen hallinan kanssa tässä ollaan jo taisteltu 3v schape-eläimen kanssa eikä se varmaan helpotu, vaikka onkin koira, jolla on helppo virettä nostaa. Vire ei kuitenkaan saa olla liian korkea ohjaajalle, pitäisi pystyä hallitsemaan... Ja yksi keino laskea virettä on hallinta. Kyseen ollessa hermorakenteesta ärsykkeiden vähennys, rauhallisuus, siedätys ärsykkeisiin...

Paljon tuli asiaa, vanhaa tuttua, osin eritavoin esitettyä ehkä mitä ollaankin jo tehty, vaikka ei niinkään viettikoulutuksen nimissä. Ajattelemisen arvoisia asioita ja treenivinkkejä.

Meidän osiossa keskityttiin pitkälle perusasentotreeniin. Zeldalle sopii mielestäni kivasti ulkopuolelta tulevat pakotteet ja ne nostattavat sitä ja se kestää ne hyvin. Tesla ei moisia sietäisi kuuna päivänä. Minusta lähtöisin olevat pakotteet tulen kyllä pitämään edelleen hyvin minimissä. Pakotteiden käyttö on taitolaji. Saatiin myös neuvoksi pitää treenisessiot intensiivisinä välttääksemme turhaa häröilyä kuten lintujen jahtaamista...

Ja sitten päivän kuvasatoa, kaikki kuvat (c) Jani Räsänen.


Videoinnissa patterit teki tenän joten vaan tämmönen pikkupätkä saatiin, mutta tää kertonee treenin ytimen:


KORRIEN KOULUTUS 14.4

Ensin kiitos Sannalle, kun viitsit järjestää schapeille näitä mahtavia koulutuspäiviä! Koleasta ja sateenuhkaavasta päivästä huolimatta, loistava fiilis ja hyvämieli kokopäivän :) Aamulla startattiin porista kuuden maissa ja kyytiin saatin Päivi ja Cracker-tervu. Ojangossa oli sitten paljon vanhoi tuttui schapendoes-aktiiveja ja iloisia tokottelijoita. Eipä ilman heitä ja meitä tämmöisiä kukaan viitsisi järjestää.

Zelda pääsi korkkaamaan Pekka Korrin opissa. Pekka puheli alkuun omia mietteitään. Minusta hänen ideansa siitä, että koiraa voi pitää hengailemassa treenin ajan on helposti ostettavissa. Paljon näkee sitä koira autosta ja koira autoon. Motivaatio pitää saada tekemiseen ja odotteluja tulee myös kisoissa. Nekin on hyvä treenata kuntoon. Omat hermot ei kyllä kestänyt vielä moiseen ja juoksin kahden kentän väliä koulutusahneena :)

Ekalla kierroksella Zeldan kohdalla en ole ihan satavarma olisiko pitänyt itkeä vai nauraa? No yleisölle tarjottiin aikamoinen show ja toivottavasti joku nauroi. Nyt oli sitä kaivattua rallattelua. Ja ei niin kaivattua mahdotonta lintujen kyttäilyä. Aloitettiin luoksetulolla. Vauhti on loistava, sitä ei tarvi treenata, mutta loppu asento remonttiin! Oli kyllä mahtonta, kun nakit ei kiinnostanu, kun linnut lentelivät ja muutenkin uuden asian omaksuminen moisessa häiriössä oli ihan liikaa 10kk pääkopalle. No nyt aletaan kuitenkin istuen säätää sitä asentoa kuntoon, jalat niin kapeena ettei pääse vinottaa!

Seuraavan show'n nimi oli vieraan kapulan riiviöiden manaustanssi... Loistavalla vauhdilla kapulalle, mutta ei sitä voinu suuhun ottaa ennenkuin oli tanssittu, keikutellu peppuaan, kuoputtanut, välillä vähän pysähtyny tuijottaa mammalta apui... kapulalta ei kyllä ironnut! Oikein ollaan treenattu noutoa, ei omi kapulaa, ei pure ja vauhtia on! Samaa rataa jatkamme. Ehkä vähän treenaamme vierailla ja erilaisilla kapuloilla?

Seuruusta ei oikein tullu pikku pommin kanssa mitään, mutta ohjeeksi saatiin 80% nami-imuutusta ja paljon vasemmalle käännöksiä! Ja sitten lelupalkalle opetetaan niin, että lelu oikeassa kädessä ja koira kiertää selän takaa luvan saatuaan lelulle.

Tesla oli ekalla rundilla taivata Riitta Jantunen-Korrin opissa:
- Kaket on hyvällä mallilla, hyvin opetettu! (ei niitä tosin oo opetettu, Tesla päätti vaan oppia ne)
- erityisesti i-s-i vaihtoi peruutuksen kautta, tätä ollaan jo tehtykin
- matkan edetessä takapalkka kakeille!
- Nouto ei lainkaan niin paha kuin ohjaajan mielestä
- Myös Teslalle vauhtinoutoa, vaihto palloon
- Koira sivulla, kapula suuhun, hetsaillaan pallolla ja nakilla, kun ei mälvää vapautussana ja nami tai lelu heitetään koiran eteen metrin päähän
- Merkki on kiva, nopeemmat reaktiot, kehutaan aloillaan olosta, palkataan pallolla

Ruokatauko sisälsi yllättäen KOTIPIZZAA! ja hyvää oli.

Zelda oli tokalla rundilla hieman paremmin mukana :)
- Luoksetulon stoppiin avustaja heittämään palkka, kiertämisen kautta tehtiin
- Jäävien maahanmeno, peruutellen tehtäessä ei hyväksytä hitaita vaan niistä otetaan koira uudestaan mukaan, idea, että se pyrkis nopeempaan, kun huomaa ettei hitaalla tipu nakkia! Onnistumisia pitää tulla enemmän kuin epäonnistumisia, koiraa autetaan!
- Ohjatun noudon alkeet: virittelysana (tuovasen), avustaja vie patukan ja näyttää koiralle, avustajan jatkaessa ohjataan koira metrin päässä olevalle merkille namien avulla ja vapautus patukalle.

Yleisesti Zelda on energinen, vilkas ja sillä on kova halu tehdä. Pelkkä tottelevaisuus tuskin tyydyttää, joten maastolajit ja muut harrasteet tarpeen! No sehän se on suurin  haave: PK-tulevaisuus, agin rinnalla. Tokoa unohtamatta! Koira on vielä pentu ja pitää muistaa auttaa sitä! Taistelutahto on hyvä, motivaatiota riittää ja sen suhteen tuskin tulee olemaan ongelmia. Tästä on taas hienoa jatkaa :)

Teslan toka sessio:
- Seuraamista!
     - Paikoin hyvää, pyrkii ohjaasta pois
     - Suorilla kävely viistosti oikeaan
     - Perusasentoja!
     - Sivupalkka, ympyrä työskentelyä myötäpäivään, perusasennot mukaan
     - Namikippa ympyrän keskelle
- Luoksetulon stoppiin pallopalkka ja harkintaan suulliseen siirtyminen
- Heitä se pallo koiran taakse :)
- Pysähdyksen vahvistelua peruutellen, siis minä, ei koira
- Koska ollaan menossa kokeeseen?
- Vireen nosto auttaa jännittämiseen ja paineensietokykyyn

Aikamoista sulattelemista. Omien oppien päälle vielä se mitä ehdin muita seurata kentältä toiselle juostessani. Kuvia ja blogeja odotellessa!

Loppuun kevennykseksi Zeldan hyppytekniikkaa:

1 kommentti:

  1. Kivasti sait koottua asiat 'muistiin' tänne blogiin. Täältä onki hyvä sitten aika ajoin tarkastella onko pysytty ohjeissa ja edistytty. Hiljaa hyvää tulee, Zeldalla on jo nyt paljon 'palasia' karvaisessa päässään muhimassa ja kunhan ne sitten loksahtelevat treenin ja ajan kans paikalleen niin johan alkaa wörkkiä!

    VastaaPoista