torstai 15. huhtikuuta 2010

Koirankoulutusta ja muuta

Minusta tuntuu, että olen oikeasti saanut otettua parin viimeisen viikon aikana itseäni taas niskasta kiinni tokoilun ja muun koirankoulutuksen suhteen. Paljon on tietysti tullut tarmoa ja intoa koulutuksista ja kouluttajilta. Treenipäivityksiä en ole päässyt pahemmin kirjoittelemaan, kun oma tietokone on sanomassa sopimustaan irti. Nyt tultiin renkaidenvaihtoreissulle Heinolaan ja on taas aikaa hetki istahtaa koneella ja koota ajatuksiaan. Koirankoulutuksesta tulee myös parin päivän loma. Tai ainakin vähän rajoittuu kouluttaminen, kun koulutustilanteen järjestäminen vaatii enemmän töitä, kun on viisi koiraa, jotka kaikki vaatisivat osansa =)

Agilitystä

Viime tiistaina sain vielä maanantain tietotulvan päälle agilityvinkkejä mm. kepeille ja ohjeistusta, miten voin ottaa vinokepeillä vauhtitreeniä ohjuritreenin rinnalla. Keinuongelmammekin taitaa olla enemmän ohjaajan päässä, kuin koiralla. Se on taas näitä, kun olettaa koiran arkailevan niin sitten sitä oikeen odottaa, että koira pelästyy rämähdystä ja mikä typerintä jää siihen keinun viereen vartomaan. Sen sijaan koiran voi palkita, vaikka lelulla niin, että heittää sen lelun eteenpäin, jolloin koiran ei tarvitse jäädä kuuntelemaan ja säikähtämään rämähdystä. Keinu vaatii varmuutta vielä, mutta huonolta ei tilanne näytä. Sunnuntain treeneissä keinu sujui jo hienosti, mitä nyt vähän joutui auttamaan ja rohkaisemaan. Ja keskiviikkona otin keinua ilman avustajaa koiran häntä heiluen ilman minkäänlaisesta kammosta merkkiäkään. Vielä, kun muistaa pitää sen ponnarin päässä treeneissä ;) siis koiralla.

Meillä on enää pari hallitreeni kertaa jäljellä ja sitten siirrytään kesäkauteen. Kesällä päästään treenaamaan ulos ja otin Teslalle paikan perjantai-illan viimeisessä ryhmässä, jota vetää vuoroviikoin kolme ohjaajaa. Saadaan ainakin paljon erilaista näkemystä. Meidän nykyinen ohjaaja alkaa vetämään alkeiskurssia, joten vaihdoksessa ei ollut sen kummallisempaa. Ja onhan se tietty kiva päästä tutustumaan eri ohjaajiin. Itse koulutan hallilla torstaisin ekaa ryhmää, joten hallillekin päästään halutessa treenaamaan pikkujuttuja edelleen kätevästi.
Teslasta on tullut kontaktihullu mummonsa tavoin, mutta positiivisena erona on se, että Tesla ei vaan karkaile kontakteille vaan hakee innoissaan 2-on-2-off ja jää siihen möllöttämään ja vaatimaan palkkiota. Hieman siis hallintaa niin uskalletaan kisoihinkin ilman, että saadaan joka kerta hylky, kun koira käy jokaisen kontaktiesteen kokeilemassa tilaisuuden tullen. Lähtötilanteet vaativat edelleen tiukkaa treeniä…

Tokoilua

Ollaan oikeasti lähes päivittäin hiottu perusasentoa ja paikallaoloa. Perusasennossa on selkeää edistymistä, mutta paikalla olo on edelleen mitä on. Koiralta puuttuu täysin maltti ja keskittymiskyky. Alan kuitenkin uskoa, että saadaan perusasento toimimaan ilman käsiapua. Naksun olen tähän ottanut apuun tähän häivyttämiseen (Jennalle kiitti vinkistä) ja uskon senkin vaikuttaneen edistykseen. Tosin ei kyllä ihan kerrasta Tesla hommaa tajunnut, kun alkaa sitten tarjoamaan niin herkästi kaikkea muuta, maahanmenoa, maahanmenoa pää maassa ja kieppiä…

Paikalla oloa ollaan treenattu ruokakupin avulla ja se on kohtalaisen tehokasta. Eli koira maahan tai istumaan ja ruokakuppi koiran eteen noin 1-2 metrin päähän ja koira pääsee kupille vasta ”vapaa” sanalla, jos koira meinaa karata ennen, niin kuppi nostetaan ylös. Aika tehokasta sanoisin, mutta miten tämä tehokkuus siirrettäisiin sitten muihin tilanteisiin?

Sunnuntaina oli meidän toinen yläkoulu tunti TVA:lla ja aluksi otettiin sisällä hyppyä. Vastoin odotuksia Tesla kiersi hypyn ja oikaisi kosketusalustalle, jonka vaihdoin sitten namialustaan. Jostain syystä käytin myös ”hyppy” käskyä, vaikka tokossa tarkoitus on käyttää ”aita” käskyä. Kyllä se Tesla sitten tajusi hypätäkin ja jäi hienosti seisomaan esteen taakse käsiavulla, joka pitää minun muuttaa suulliseksi, koska käsikäsky on sallittu vain luoksetulon pysäytyksessä ja muistaakseni jossain muussakin. Juu säännöt on hallussa ;) Tesla on eka koirani, jonka kanssa haaveilen tokourasta ja sääntökirjaa en ole vielä tässä vaiheessa vaivautunut lukemaan.

Hypyn jälkeen siirryttiin pihalle, jossa otettiin perusasentoa, seuraamista askel kerrallaan, muiden koirakoiden pujottelua ja kontaktin ylläpitoa sekä luoksetuloa. Ensikerralla treenit ovat jälleen uudessa paikassa, joten ainakin vaihtelua paikan suhteen saadaan kivasti.

Mahavaivoja ja lisää ruokaa

Olen tähän asti iloinnut, kun Teslalla ei ole ollut vielä kertaakaan kunnolla maha sekaisin. No nyt sitten ollaan kuralla ja kunnolla. Syytä en tässä vaiheessa vielä tiedä. Tiistaina käytiin Marilla, jossa Tesla veteli aikamoisen kasan kuivattuja leipiä ja seuraavana päivänä sitten oli osittain hieman löysää, mutta en ottanut asiaa kovin vakavasti vaan laitoin sen ahmisen tai liian suuren öljylorauksen piikkiin. Lähdin sitten illalla ajelemaan Heinolaan ja muutaman tunnin ajomatkan jälkeen kuului vähän piipitystä ja pysäytin tien varteen ja löysällähän tuo koira oli. Heinolaan selvittiin ja nyt on sitten ollut siitä lähtien masukuralla… Toivottavasti olisi nyt joku ruua’asta johtuva vaiva, eikä mikään mahatauti. Ei ole kiva, jos nuo kaikki viisi ovat pian kuralla… Epäilen kuitenkin vahvasti, että normaalia nopeampi syömistahti ja isot ruoka-annokset vaikuttavat asiaan. Sanoinkin jo, että iltapalaksi Tesla saa vaan pelkkää jauhelihaa ja mahdollisesti piimää tai muuta vatsaa tasoittavaa eikä mitään jättimäärää, vaikka laiha onkin.

Tänään saadaan kennelrehu autolta myös lisää ruokaa Poriin viemisiksi. Olen nyt vielä syöttänyt Teslalle raksun jämiä, jotta niistä pääsisi eroon. Jahti ja vahti –raksut sain lahjoitettua pois, mutta propac-raksuja on vielä hiukan ja ne juuri ja juuri maistuvat. Saattaahan tuokin vaikuttaa masun löysyyteen, mutta kun ei sitä ruokaa millään viitsisi roskiinkaan heittää, jos sen vaan saa syötettyä.

Kennelrehulta tilasin lampaan lihaista rasvaa, annospakattua raakaa kalkkunaa, ison lootan broilerin siipiä, nutroilin öljyä, lohiöljyä ja kalkkiseosta. Tuota jälkimmäistä aloin jo miettimään, että hetkinen mistä se tuohon listaan tuli? No tulipahan tilattua. Lammasta täytynee antaa varoen alkuun, mutta toivottavasti lihainen rasva auttaisi vähän alipainoisuuteen. Ihan ruokakaupasta olen aina ostellut jauhelihaa varsinkin, jos on ollut tarjouksessa sekä Oscarin riistaherkkua silloin tällöin. Se on ainakin sopinut tuon mahalle erinomaisesti. Mahapullia voisi myös käydä hakemassa edellisten tilalle, jotka joutuivat roskikseen entisen jääkaapin pamahtaessa. Pitänee joku päivä hakea myös jokin pieni ydinluun pala kauppatorilta, kun tuo koira niin rakastaa luita järsiä, mutta en uskalla mitään isoa satsia ja isoja paloja ostaa, jos maha ei niitä kestäkään.

Kohti kesää

Vaikka olen talvi-ihminen niin ihanaa, kun lumet sulaa ja tarkenee treenailla ulkona. Meillä on kesäksi mukavanlainen viikko-ohjelma tulossa, joten ajankäytössä ei liene ongelmia. Tässä vähän meidän alku kesän lukujärjestystä:

Maanantaisin toukokuusta alkaen PPKK:n tokotreenit Tupalassa
Tiistaisin vapaata
Keskiviikkoisin Spekon treenit raunioilla
Torstaisin oma agikoulutusvuoro Noormarkun hallilla
Perjantaisin Teslan agitreenit Ulasoorissa
Lauantaisin vapaata
Sunnuntaisin TVA tokotreenit

Joku ei koiraihminen varmaan pitäisi minua hulluna, mutta eipä minulla paljon muita harrastuksia ole eikä kyllä kiinnostakaan. Kerran viikossa pyrin käymään ratsastustunnilla. Toiset käyvät pari kertaa viikossa salilla, mutta minä en käy edes elokuvissa, joten koirajutut saavat mieluusti viedä vapaa-aikaa. Viikonloppuisin tulee varmaan näyttelyreissuja jokunen, schapeleiri ja muita satunnaisia menoja. Mitä sitä teki sen kokoajan, kun odotteli omaa koiraa?

3 kommenttia:

 1. kaukkareissa saa aineskin olla käsiapua ja vieläpä yhtäaikaa suullisen kanssa. sen pitää kuiteski olla samanpitunen vaan ku suullinen käsky. ihmettelelivät joskus miksen käytä saralla käsiapua...tilasin muuten tossa sääntökirjan ku en jaksa ruudulta lukea enkä kehtaa aina tulostella töissä satoja sivuja. jos vaikka oppis taas jotain uutta.

  tesla kuulostaa kauheen taitavalta. mul on vähän selman jonkinnäköiseen kuosiinsaamisstressiä :D me ei edetä. syytän ohjatun ryhmän puutetta :D

  VastaaPoista
 2. Ohjattu ryhmä tuntui tekevän ihmeitä jo parilla kerralla!!!On se kummallista. No talvella ollut hieman motivaation puutetta. Kuhan tuon odottamisen ja paikallaolon ja maltin sais kuntoon niin ei meillä mitään hätää. Uskon kyllä seuraamisenkin rakentuvan pieninä palasina. Ja kyllä meillä on schapemestiksen vahvasti tähtäimessä :D

  VastaaPoista
 3. no sehän sopii ku selma menee siellä mölleihin ja sisko alokkaaseen:D

  VastaaPoista