torstai 21. toukokuuta 2009

Sukellus harrastusten pariin

Tilasin helatorstaiksi sadetta ja sitähän tulee, joten voin pitkästä aikaa istua rauhassa päivittämään tätä blogia. Meillä on riittänyt puuhaa ja harrastukset ovat lähteneet pyörimää todenteolla. Heinola viikko vierähti nopeaan ja päättyi antoisaan hakuiluun äitienpäivänä lahden schapeporukan kanssa. Teslan kanssa otettiin muutama tuuli-ilmaisu ja sain kädestä pitäen oppia, kuinka se toimii käytännössä. Oli taas ihanaa hakuilla schapeporukalla.

Poriin palattuamme sain kuulla, että joudun (tai pääsen) töihin. Onneksi sain Teslalla heti ensimmäiselle viikolle jonkun, joka viitsi käydä päivällä vähän kurkkaamassa. Hyvin on yksinolot työpäivien aikana mennyt. Tarpeet on tullut matolla ja mitään suuria tuhoja en ole ainakaan vielä havainnut. Hiljaakin tuo tuntuu osaavan olla ja vuokraisännän vaimokin tuossa jutellessamme sanoi, että ei ole mitään häiritsevää meteliä kuulunut.

Agilityä

Nyt ollaan oltu jo kahdesti treenaamassa agilityä. Ensimmäisellä kerralla aloimme heti vinokepeillä. Vinokepit ovat minulle ihan uusi juttu siinä missä Teslallekin. Rehellisesti en tiedä harjoitellaanko niitä lainkaan niin kuin pitäisi. No katsellaan nyt. Ainakaan niillä ei toivon mukaan voi täysin pilata koiransa pujottelua. Kuudella lähes maata viiltävällä kepillä olen nyt vain koettanut ohjata Teslaa kohti namikippoa mahdollisimman suoraa linjaa. Todennäköisesti oma ongelmani on se, että ainakin aluksi yritin avustaa liikaa koiraa.

Hyppyesteisiin olemme myös tutustuttu ohjaamalla koiraa aidakkeiden välistä. Teslalla on ollut aina rima ihan maassa, vaikka jotkut vanhemmat pennut ”hyppäävät” kymmentä senttiä. Meillä se ei kuitenkaan ole ajankohtaista vielä pitkään aikaan ja koira osaa kyllä hyppimiset sitten luonnostaan. Tietenkin siinäkin voi olla väärä tyyli tai muuta vastaavaa, mutta katsellaan niitä sitten tulevaisuudessa. Tällä hetkellä se päätavoite on edelleen, että agilityesteillä on kivaa.

Putkihullu koira on Teslasta tulossa myös hyvää vauhtia. Se meni ekalla kerralla putken itsenäisesti tosi nätisti ja tokalla kerralla meni jo mutkaputken ilman mitään ongelmia. Ensikerralla pitää muistaa ottaa, joku lelu jonka heittää putkesta, koska en halua käyttää liikaa namikuppeja. Ahne koira, kun on, niin se sitten mielellään juoksee aina vaan kaikki namikupit läpi. Jotenkin olen aina agilityssä tykännyt etupäässä palkata omasta kädestä. Tosin ei olla putkessa tarvittu mitään namikuppeja houkuttimena. Tesla menee putkeen käskystä ja olen sitten palkannut ihan omasta kädestä ilman avustajia.

Ensikerralla otetaan matalaa puomia. Siihen mennessä pitää viimeistellä sotasuunnitelma, miten aletaan kontakteja harjoittelemaan. Kotona pitää myös vahvistaa kontaktialustaa, jos sen päätän ottaa käyttöön. Pitää joku kynnysmaton pala huomenna muistaa dyykata töissä. Kotona ollaan käytetty maalauspohjaa. Hätäkeinot keksii sanotaan.

Pelastuskoiratoimintaa

Tiistaisin ollaan siis käyty PAHAn pentuagilityssä ja keskiviikot ollaan sitten viihdytty SPEKOn pelastuskoiratreeneissä. Tesla rakastaa ihmisiä ja on todella innostunut hommasta. Ohjaajalla on todella paljon oppimista noista pelastuskoiratouhuista, mutta meillä on siellä onneksi todella hyvää ohjausta. Ekalla kerralla otettiin hajumielikuvia, tokalla Tesla näki kun maalimies lähti ja meni sitten piiloon. Uudenniityn raunioradalla ei paljon tuule, joten hajumielikuvat on välillä aika hankalia. Meidän ohjaaja oli vähän sitä mieltä, että ei ole välttämättä pahasti sekoittaa noita kahta tapaa.

Ilmaisu ei ole meillä vielä pitkään aikaan ajankohtainen, mutta sitäkin olen pohtinut. Olen haaveillut, että Teslasta tulee rullakoira. Kysyin itseltäni miksi, niin ainoa syy, minkä keksin oli se, että en halua koiran komentavan minua haukkumalla jatkuvasti. Tähänkin pulmaan sain ratkaisun. Minun ei tarvitse opettaa Teslalla haukkuilmaisua, vaan voin jättää sen maalimiehen ongelmaksi. Tiltu-mummon kanssa aikoinaan haukku oli kiven alla ja sitä treenattiin kotona jääkaapin vieressä. Itse siis tein tästä ongelman. Raunioilla rullailmaisu on kuitenkin vähän ongelma, koska koira ei aina pääse liki maalimiestä ja valeilmaisuja tulee herkästi. Rullaa varten olisi hyvä saada nouto kuntoon, mutta sitä on hyvä harjoitella muutenkin, joten katsellaan sitä ilmaisua sitten joskus.

Ajankohtaisempi asia meillä on jälki. En ole missään vaiheessa ajatellut Teslaa jäljelle, mutta nyt minulle sanottiin, että hyvälle pelastuskoiralla jälki on aika merkittävä osuus. Kokeissa pärjää ilman jälkeä tosin. Rauniotreenit pyörii juhannukseen asti ja sitten tulee heinäkuun pituinen tauko. Tämä tauko täytyisi sitten ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa vääntämään niitä jäljen alkeita. Pennun kanssa, kun ei treenata näitä taitoja yhtä aikaa, vaikka tositilanteessa koira ne molemmat hallitsee, vaan on hakujaksoja ja sitten jälkikausia. Meille on siis tylsä heinäkuu tulossa, kun vaihdetaan haku jälkeen ja agility tokoon. Olen suunnitellut, että ilmoittaudutaan kontaktikoirien (jos vain päästään) tavoitteelliselle toko-kurssille Heinäkuusta. Agilityn pentukurssi päättyy juhannukseen. Itsellä on vain tämä asenneongelma tokoa ja jälkea kohtaan. Siinä pitää päästä juhannukseen mennessä yli.

Iloista arkea

Harrastaminen on kivaa, mutta kotona sitten vastapainoksi laiskotellaan olan takaa. Teslalla on vieläkin harjoittamista tuossa hampaiden käytössä ja energiaa riittää. Kotona ollaan naksuteltu. Maahanmeno ja istuminen on aika hyvässä kunnossa. Nyt olen alkanut opettaa ”odota” –käskyllä seisomista. Minua ei kiinnosta yhtään opettaa mitään erillistä näyttelyseisomista tai muuta. Ajattelin, että kun sinne kehään joskus joudutaan, niin katsoo sitten miten käy. Tuula aikoo viedä Teslan Heinolan näyttelyyn ainakin. Syksyllä voisi täältä lähiseudulta koittaa katsella jonkun pentunäyttelyn ja pakottaa itsensä kehään.

Tänään meillä meinasi olla oikein kunnon erimielisyyksiä kampaamisen kanssa. Taisin valita väärän ajankohdan. Pitäisi aina kammata ja leikata kynsiä, kun tuo nukkuu, kun muuten se yrittää jyrsiä käsiäni kokoajan. Kampa ja kynsisakset ei mitään inhoreaktiota aiheuta, mutta se paikallaan olo on ongelma. Tesla ei oikeen osaa olla paikoillaan, jos ei itse sitä halua.

Nyt pitänee palata siivous-vapaapäivän pariin ja lähteä käymään puistossa pikaiseen, kun ei enää ukkonen jyrise. Koetan päivitellä seuraavan kerran vähän nopeammin, sillä lauantaina ollaan menossa hakuilemaan jonnekin meriporiin päin ilta kymmenestä eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti