lauantai 8. tammikuuta 2011

Lukiolainen


Käytiin tänään ilmoittautumassa TVA:n tokoryhmiin. Aamulla lähdin hakemaan (eli siis herättämään) Lauran ja Heiskun kyytiin. Heiskulla oli edessä tasokoe ja me ilmoittauduttiin siinä heti perjantain kympille, jonne oli tarkoitus mennä ja paikka saatiin, kun olimme ajoissa. Oletettiin molemmat Lauran kanssa, että Heisku olisi myös kymppitasoa, koska kummankaan meidän koirat eivät ole vielä kisavalmiita eikä varmoja, vaikka osaavatkin ALOn liikkeet. Heisku laitettiin kuitenkin suoraan lukioon, joten päätin sitten, että samapa tuo, jos mekin kokeillaan mennä tasokokeeseen ja niinhän siinä kävi, että Tesla siirtyi myös lukioon… Eikun uudestaan jonon hännille, joka oli ehtinyt tasokokeen aikana kasvaa mukavan pituiseksi, kun koiramäärä oli vähän yllättänyt ja kaikki paikat olivat jo melkein täynnä. Siinä sitten arvoin, että jatkanko silti kympillä vai otanko tokon ja agin samalle päivälle. Päädyin jälkimmäiseen.

Tasokokeesta hieman… Ollaan pidetty tokosta parin kuukauden treenitaukoa pieniä olohuone treenejä lukuun ottamatta, joten aika kylmiltään mentiin. Pihalla ehdin vähän kerrata jääviä, mutta heti kokeessa meni maahanmeno pieleen. Kyllä vain, ohjaaja onnistui jännittämään. Mun on pakko alkaa vahvistaa tolle käskysanoja niin, että sanon painostavasti ”odota” ja iloisen heleästi ”maahan”, koska kisatilanteessa tulen sanomaan molemmat käskyt jommallakummalla tavalla. Tesla osaa jäävät periaatteessa hyvin, mutta jos olen kerrannut juuri pysähdystä ja en sano seuraavalla kerralla ”maahan” tarpeeksi painostavasti se tarjoaa pysähdystä ja päinvastoin. Toisaalta pihalla otin molemmat putkeen ja teki täydellisen oikein, mutta heti seuraavilla toistoilla alkoi arpominen. Kokeessa otti liikkeestä pysähtymisen kuitenkin oikein, vaikka jouduin korjaamaan maahanmenon kaksoiskäskyllä.

Seuraaminen hihnassa oli aivan hirveää, mutta eihän me sitä treenatakaan muulloin, kun pakotettaessa. Olen laskelmoinut, että saadaan se ykköstulos alokkaasta kyllä ilman kympin seuraamista hihnassa. Yllättäen ilman hihnaa meni pätkittäin jopa hyvin, mutta eihän me olla pitkiä pätkiä otettukaan, joten vähän lähti aina haahuilemaan ja käännökset pitäisi ohjaajan treenata kävelemään ilman koiraa jotenkin päin.

Sitten se meidän entinen kompastuskivi nimeltään hyppy onnistui suhteessa parhaiten. Sanoin, että ei olla otettu kokonaisena, mutta koira istu nätisti perusasennossa ja hyppäs käskystä (tosin ihan vinoon) ja pysähty käskystä (tosin seisoi ihan vinossa) ja odotti kunnes päästin sivulle (tosin vähän steppaili). Ja tämä kokosarja namit taskussa!

Paikallamakuusta ei sitten tarvitse edes puhua. Alussa sanottiin, että teki koira mitä tahansa niin ei saa kutsua luo tai muuta, että ei tule kaaosta. Tesla alkoi heti alkuun kovasti nuuskuttaa ruohomattoa ja ilmeisesti löysi sieltä jonkun herkkupalan, jonka syömistä varten piti nousta ylös. Kun sai herkkumurunsa syötyä, jäi vähän hölmistyneenä paikoilleen seisomaan, mutta ei lähtenyt haahuilemaan. Tästä huolimatta esiinnyttiin lukiolaisen tasoisesti ja päästiin siirtymään eteenpäin. Otin kyllä heti putkeen pari lyhyttä paikallamakuuta ja palkkasin makuusta ja vapautin. Teslan kanssa pitää muistaa myös liikkuritreeniä, koska siinä vaiheessa, kun liikkuri sanoi ”paikallamakuu”, niin Tesla ennakoi jo tulevan ja heitti maate.

Kokonaisuudessaan meillä oli perusasentoon siirtymiset hieman hukassa liikkeessä kuin liikkeessä. Tähän otetaan nyt naksuttelukuurina niin, että treenataan vaan jäävien loppuosia, eli sitä että koira oppii seisomaan ja makaamaan, kun astun sen sivulla ja nousee käskystä perusasentoon. Näitähän me ei olla edes treenattu vaan tähän asti palkattu nimenomaan kaikesta muusta kuin perusasennosta. Samalla tulee vahvistettua käskysanoja.

Itselle on kyllä ihan superhelpotus päästä treenaamaan ohjatusti myös noutoa ja avon kaukoja (toivottavasti myös korkeampien luokkien liikkeitä silloin tällöin). Katsellaan sitten, jos silloin tällöin jätetään toko tai agitreenit väliin. Tokokurssi on kuitenkin vaan kahdeksan kertaa ja agi koko kevään, joista jokatoinen kerta siis Marjo Heinon opissa. Heiskun kanssa ei kyllä päästy samaan ryhmään, mutta ei se maata kaada. Olisi vaan ollut hauska, kun olisi ollut kaveri samassa ryhmässä, niin oltaisiin paremmin voitu toinen toistamme patistella treenaamaan omalla ajalla!

Tuoreet lukioaistytöt pääsivät pitämään tasokokeen päälle kunnon bileet:

2 kommenttia:

 1. Hei hei Riina!
  Mää tei kans blogin, ei sitä varmaan kukaan muu lue ku sää, mut ei se haittaa :)

  http://dreamdisappearance.blogspot.com/

  -Laura

  VastaaPoista
 2. Jee, Hyvä Laura :D Lisäsin teiät mun listalle ;)

  VastaaPoista