maanantai 3. tammikuuta 2011

Noudon opettaminen PART1


Aikaisemmasta bloggauksesta poiketen M&M ei saanut rahojani vaan kiertelin neljä koiratarvikeliikettä kunnes löysin etsimäni pienen muovisen treenikapulan. Päätin nyt aloittaa noudon treenaamisen puhtaalta pöydältä. Tähän asti ollaan heitelty nameja, kun koira on poiminut puisen kapulan maasta. Luovun tästä taktiikasta, jonka alkuperäisen idean olen tainnut jo hukata.

ONGELMAT:
-tajuton järsimisen into puuta kohtaa
-kapulan viskominen sinne tänne sekunnin murto-osassa
-koeta noiden edellisten kanssa sitten vahvistaa haluttua toimintoa

Ajattelin, että saisin tuolla muovisella kapulalla ainakin järsimisinnon pois ja voisin keskittyä pitotreeniin. Niin vaan pikkutermiitti teki siihenkin ekat hampaat jäljet. Muovikapulaan tutustuminen sujui jokseenkin näin:

-kapula suuhun ja naks… > aika nopeasti saa havaita, että saa olla tarkka, että ei naksauta sylkemisestä tai järsimisestä
-koira yrittää joka toinen kerta tarjota kapulan kanssa kiepahdusta, laipasta kiinniottamista, kapulan syömistä, kapulan kanssa puskemista, kapulan ilmaan heittoa… jne
-kapula käteen, jotta koira ei pääse toteuttamaan sen kanssa ylimääräisiä toimintoja ja naksautus, kun ottaa kapulan suuhunsa
-koira päättää, että nyt tästä kapulasta siis taistellaan
-viskomiselle päätin tehdä heti muutaman kerran päätteeksi lopun niin, että vahvistin vain, jos koira nosti kapulan mun käteen, mutta ei se noita muita ongelmia saanut väistymään…

Onneksi ostin toisesta koiraliikkeestä haluamani mallisen pienen metallikapulan. Alun perin tarkoituksena oli alkaa tehdä siitä mieluisaa muovikapulan pitotreenien rinnalla. Tämä kokeilu alkoi kuitenkin sujua paremmin kuin olisin osannut ikinä odottaa:

-ensin vähän hämmästellään ja mietitään, että mikä toi nyt oikein on
-sitten tarjotaan pyörimistä, kieppiä, maahanmenoa…
-sitten palataan kapulaan, joka on siis tässä vaiheessa mun kädessä
-koira ottaa varovasti suuhunsa ja naks, muutama toisto niin pitää jo hetken suussaan
-kun tajuaa, että kapulaa voi pitää suussaan ja ilmeisesti se onkin idea koko hommassa niin nostaa kapulan maasta mun käteen!

Oliko toi vaan joku hetken hairahdus? Joka tapauksessa Tesla joutu metallin kanssa oikeesti hetken miettimään, että miten tuon uuden materiaalin kanssa toimitaan. Metallikapula ei myös innostanut sitä miljoonaan ylimääräiseen toimintaan. Ja silti hokasi hetkessä, että metallikapulaa voi pitää suussa eikä vaikuttanut lainkaan inhoavan tai vierastavan kapistusta, mitä nyt suhtautui maltillisemmin. Koetetaan myöhemmin uudestaan, miten käy ja jos mun koira yrittää katkoa hampaansa niin ehkä meidän nouto on sitten siinä… Oletan, että se perusvarovaisena koirana ei näin tee vaan ymmärtää, että mistä se palkka tulee ja tässä vaiheessa en enää vahvista vahingossakaan viskomisesta ja puremisongelma hoitunee materiaalin avulla. Odotin, että ongelma metallin kanssa tulee olemaan se, että koira pitäisi siedättää kapulaan paljon pidemmän kaavan kautta.

Etenemissuunnitelma:

  1. Vahvistetaan sitä, että koira nostaa kapulan nätisti maasta mun kädelle
  2. Pikku hiljaa pidennetään kestoa, jonka koira kapulaa pitää suussaan ennen luovutusta
  3. Vaaditaan, että koira istuu kapula suussa
  4. Ja luovuttaa kapulan istuen se suussa
  5. Lisätään vihjeet ”tuo” ja ”kiitos”
  6. Muistetaan olla ahnehtimatta ja pidetään toistojen määrä kerralla pienenä (Tesla turhautuu hyvin nopeasti saman asian jauhamiseen)

Jos tämä homma onnistuu niin meillä on jo aika hyvät pohjat kunnossa. Sitten voidaan alkaa suunnittelemaan liikkeen ketjuttamista alkuun päin. Tässä kohtaa varmaan oleellista tulee olemaan, että palkkaa ei tule, jos kapulan noutaa ilman käskyä.

  1. Kirjoitetaan kuukauden päästä uusi sotasuunnitelma ;)

ps. paikallamakuuta jatketaan takapalkan sisäänajoa ja toivottavasti saadaan se joskus olohuoneen ulkopuolelle

pps. Mahduttiin kuin mahduttiin huhtikuussa järjestettävälle schapejen agilityvalmennusviikonlopulle, jossa siis kouluttajana Janita Leinonen. Ihan huippua! Kerran on aikaisemmin ollut onni Janitan koulutukseen osallistua Tiltun ja Alman kanssa, joten kovasti jo odotellaan huhtikuuna…

ppps. Kirjoittaja pidättää oikeuden väärän terminologian käyttöön sekä mahdollisesti sekavaan ja epäpätevään ilmaisuun, joka saattaa kauhistuttaa herkempää lukijaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti