maanantai 9. elokuuta 2010

Tokoilu on huippu hauskaa

Erittäin antoisa schapendoesleiri on taas takana ja ei ollut lainkaan huono juttu, että ulkopuolista koulutusta oli tarjolla vain tokon saralla. Sai ottaa kaiken mahdollisen irti, kun istui tiiviisti sen kuusi tuntia kentän laidalla molempina päivänä ja puolet ajasta osallistui itsekin koulutuksiin. Leirillä oli viime kesästä tuttu Lentsu meitä kouluttamassa ja en muista, koska viimeksi olisin näin paljon naurenut treeneissä. Läppäkannet oli käytössä ja kädet meni myyntiin =)

Perjantain haut

Perjantaina porukka jakautui hakuilemaan ja jäljestämään. Päädyin sitten kuitenkin hakuilemaan ja se oli ihan hyvä päätös. Laitoin Teslalle metsän reunalla perintö-PK-liivit päälle, kun odoteltiin vielä Cassua pois metsästä. Teslan nenä nousi jo siinä vaiheessa ottamaan ilmasta vainua ja hirveä hinku oli koiralla kohti metsää. Ensin taas vietiin maalimiespiiloon ja palattiin keskilinjalle, josta lähetys ja sitten sama ukko (tässä tapauksessa kylläkin akka) jatkoi matkaa ja koira taas keskilinjalta maalimiehelle ja maalimies toi koira takaisin. Tämä sujui hyvin.

Sitten otettiin pari lyhyttä lähetystä eri ukoilla ja kissanruualla. Tarkoituksena vaan tehdä maalimiehistä maailmanparhaita. Tämä ei enää sujunut loistavasti, kun toinen puoli oli huomattavasti vaikeampi jokaiselle koiralle. No saatiin harjoitus kunnialla loppuun ja hakuilu on edelleen kivaa ja koiran itsevarmuus kasvakoon =)

Majoituttiin Sanna, Markon, Saran ja Selman kanssa samaan huoneeseen ja öisiltä vahti haukuilta ei Teslan osalta vältytty. Aamulla aloitti norsulauman keskinäisen paininsa siinä kuuden maissa kunnes kaappasin jommankumman väkisin kainaloon... Juu siis minähän nukuin lattialla, jotta tämä onnistui ;) Hauhovissa oli ehdoton koirakielto vuoteisiin :D

Lauantain tokot

Lauantaina saatiin rauhassa syödä aamiaista ja 11.00 oli Lentsun tokoluennon paikka. Paljon tuli hyviä treenivinkkejä, hyödyllistä tietoa ja sitten vielä erityisesti schapeista tokokoirana tyyppivirheineen. Näitä ei voi palauttaa valmistajalle, vaikka lähes koko erää vaivaa samat jutut.

Ensimmäinen ryhmä oli kisaavien koirien ja siinä oli mukana Teslan Nada-mamma myös. Toisena oli sitten Teslan ryhmä. Helle hiosti ja ampparit ahdisteli, mutta muuten oli ihan huippu kaksi tuntinen. Otettiin ainakin kaikkia eri maahanmenoja ja seuraamista. Meillä alkaa nyt tosissaan se vasemman käden häivytys ja namilla imuuttamisesta on totaalisesti päästävä eroon ja saata koira ymmärtämään seuraaminen.

Ennen viimeistä ryhmää oli ruokailu ja sekään ei jäänyt seuraamatta. Hyviä treenivinkkejä sai paljon myös seuraamalla muita ja kaikki ryhmät teki vähän erijuttuja =)

Illanohjelmaa

Tokojen jälkeen testattiin vielä koirien jaksamista mölliagien merkeissä. Hessu oli ratamestari, Kati otti aikaa ja minulle sitten lankesi tuomari/sihteerin pesti, jota toteutin aika päätösvaltaisesti soveltaen ja kuulemma yleisöstä kuului paljon mylvintää, kun käsi jäi nousematta. Minä vedin radan alkuun Teslalla ja aikaisemmin olin Tiltulla päässyt treenaamaan, mutta Tiltu lähti ikävä kyllä kotiin ennen kisailua, joten tuomarin pesti sopi vallan mainiosti.

Illalla oli arpajaset. Kerrassaan loistavat arpajaiset, kun jokainen arpa voitti =)

Sunnuntain tokoilut

Sunnuntain kuudesta tokotunnista tokoilin lopulta neljä, kun Tuula oli sen verran kipeä, että ei päässyt paikalle ja otin Alman tokopaikan Nadalle, kun kisaavista oli yksi alkuperäinen koira poissa. Tesla oli kuitenkin aamun ekassa ryhmässä, jossa ohjelmassa oli ainakin noutoa, ruutua sekä häiriötä. Keskimmäisessä oltiin taas kuunteluoppilaina ja viimeisessä Nadan kanssa treenattiin tunnaria, metallinoutoa, ruutua ja kaukkareita. Kaukkariasentoja otettiin muuten Teslankin ryhmässä! Nyt olisi työn alla keksiä kaukoihin käskyt...

Tokoilu into kasvoi taas leirillä valtavasti ja sain paljon ajateltavaa ja treenattavaa Teslan kanssa. Tokoilusta jäi tosi positiivinen mieli. Nyt vaan koettaa sitten muistaa kaiken opitun ja toteuttaa sitä myös käytännössä. Irtoaviin liikkeisiin pitää alkaa tosiaan kiinnittää huomiota, että niiden kanssa ei sitten olla jonain päivänä kärsimässä, kun koira vaan tykkäisi työskennellä lähellä. Alokasluokka ei ehkä olekaan niin kaukana =) Ja ohjaajastahan se on kiinni. Teslakin kanssa saatiin kuulla "kyllä sulla on hyvä koira, kun se korjaa sun virheet".

Oli kyllä taas huippuleiri, koirineen, ruokineen, muonavastaavineen, leiriläisineen, järjestäjineen ja kouluttajineen!

Leirin sulattelua

Maanantaina jatkui heti PPKK:n koulutukset ja päästiin heti sulattelemaan uutta opittua. Meidän oli jostain syystä laitettu ryhmään, jossa käytiin evl/voi liikkeitä, joten aika nopeasti saatiin lähetys takaisin keväiseen ryhmäämme =) Onneksi, kun taidettiin jo alkuun olla hieman eri aaltopituuksilla, miten tokoa kannattaa kouluttaa...

Heti alkupalaverin jälkeen otettiin meidän iloksi meidän suurin ongelma pöydälle eli seuraaminen. Kerroin ohjaajalle, että meillä on vasemman käden käyttökielto voimassa. Siinä ei sitten seuraaminen sujunut mitenkään päin, mutta otettiin sitten itseämme niskasta kiinni ja naksu käteen, kun muut otti liikkeestä maahanmenoa ja saatiin homma sujumaan. Tämän viikon ajan meillä on jäävät ja maahanmeno pannassa ja treenataan vaan 3-5 askelta sekä käännöksiä seuraamisessa. Niitä VOI/EVL liikkeitä saadaan kyllä treenata, että ei mene ihan tylsäksi. Vauhdikasta ruutua ja kapulan pitoa ajattelin ottaa aina sopivan tilaisuuden tullen, koska uskon vakaasti, että kyllä se vaan kannattaa, vaikka alokas ei vielä olekaan kunnossa.

Treenasin odotellessa meidän vuoroa myös sitä kapulan pitoa tunnarikapulalla ja sehän sujui kertakaikkiaan loistavasti. Ilmeisesti Tesla oli sulatellut asiaa yön yli ja nosti kapulan kauniisti suuhunsa eikä saanut aikaiseksi juuri uusia hampaan jälkiä! Nyt sitten jatketaan ja pikkuhiljaa lisätään kestoa ja jossain vaiheessa yhdistetään istumiseen ja sitten vielä siirretään se paikka eteen. Näillä näkymin haetaanse yksi ykköstulos alokkaasta ja sitten ehkä se TK2 olisi ihan kiva, joten turha sitä pelkkää seuraamista on treenata. Jääväthän meillä on kunnossa aikapitkälle ja hyppy nyt on mitä on. Paikallaoloa voisi alkaa kellottaa, että tietäisi miltä se kaksiminuuttia tuntuu. Huonoin ominaisuuteni koirankoulutuksessa on epäjärjestelmällisyys =)

Sitten otettiin myös luoksetuloa. Naapurin lapinkoira aiheutti hieman häiriötä, kun haukkui, mutta treeniä sekin oli. Ainut, että se säikäytti Teslan luoksetulossa niin, että matkaan tuli pieni mutka ja sitten, kun uusittiin niin tyhmä jätin Teslan liian lähellä ja sille tuli hätä ja karkasi, mutta saatiin lopulta onnistunut luoksetulo. Eteentulo paikkaa pitää vaan vahvistaa ja perusasento yhdistetään liikkeeseen varmaan vain kisatilanteessa.

Tänään koetan sitten vaihtaa jo agilitymoodin päälle, kun on taas agilityn lumoa treenit vuorossa =) ...mutta sitä ennen vähän sitä seuraamista siellä asvalttipihalla kun on helppo heitellä namei...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti