torstai 18. maaliskuuta 2010

Jäähyväiset raksuille

Vihdoin ja viimein saatiin Teslan kanssa pakastin. Suurkiitos Jonnalla, joka sen meille pitkäaikailainaan lahjoitti sekä Tapsalle kuljetus- ja kantoavusta. Aika luksusta, kun itse ei tarvinnut, kun ovi avata ja pakastin odotti nurkassa täyttöään. Tässä konkurssissa olisi joutunut odottamaan vielä ikuisuuden, jos olisin moisen haaveillut pian ostavani.

Maanantaina tein ja tiistaina noudin ensimmäisen tilauksen Vauhti-raksulta:

2x BARF kasvissose 0,5 kg
4x Lihakasvis-Mix 0,5 kg
2x Possun sisäelin seos 0,5 kg
Broilerin siivet jäiset pussi 2kg
Broilerin kaulat pussi 2kg
Hirssi kg
Tattari kg

Tilaus maksoi yhteensä 35 euroa ja en osaa yhtään arvioida, miten pitkälle tällä satsilla pärjätään. Nuo hirssit, tattarit ja kasvissoseet ainakin taitavat riittää pidemmäksi aikaa. Samoin noita sisäelinseoksia tuskin tarvii ihan heti tilata lisää. Tarkoitus olisi tilata kennelrehulta isompia satseja lihaa ja luita sekä öljyjä hieman edullisemmin. Noilla nyt kuitenkin päästään kätevästi alkuun luonnonmukaisemmassa ruokinnassa. Pakastin näyttää nyt sitten tältä ja puurotarpeet odottaa hyllyssä:

Tesla riemastui suuresti uusista herkuista suuresti ennenkuin pääsi edes maistamaan:Noiden broilerin kaula- ja siipikönttien erottelu tuotti hieman päänvaivaa, mutta hyvin siitä sitten sai eroteltua aterioita. Sain vihjeenä huljutella kuuman veden alla ja sitten sorkin raa'asti puukolla väliin ja olo oli kuin teurastajalla. Tässä on Teslan ensimmäinen jäinen ja sulanut kaula-ateria, jonka tarjoilin iltapalaksi heti tiistaina (ihan uutta ei raa'at lihat olleet, sillä siipiä olen ostanut irtonaisina M&M:stä silloin tällöin):

Tesla veti kaulat mukisematta ennätystahtia ja nuoli kiposta jokaisen veripisaran huolella. Nuo tuntuivat sulavan, jopa paremmin kuin siivet. Aamupalaksi sitten annoin lihakasvispötköstä puolet eikä sekään saanut mahaa mitenkään sekaisin ja hyvin maistui. Nuo on todella käteviä nuo murremixit ja helppo antaa, mutta isommat satsit taitavat tulla pidemmän päälle halvemmiksi. Noilla nyt kuitenkin päästiin hyvin alkuun. Sekaan olen laittanut kalaöljyä tai rypsiöljyä vähän oman mielen ja muistin mukaan.

Puurot jätän myöhemmäksi, koska Tesla lähtee lauantaina hoitoon ja minulle tulee pari vaihtokoiraa tilalle, jota ovat enemmän barf-ruokavaliolla. Teslalla ajattelin aluksi ainakin pitää noita puuroja mukana ja muutenkin makupalat pysyy lihapulla, nakki ja raksu (natural menu, frolic yms) linjalla. Samaten järsitään perusluita, leivänkannikoita ja annan omia tähteitäni silloin tällöin kun ne koiralle soveltuvat. Hoitoon olen jo tilannut Sannan ja markon kautta lihaluumixiä, lihakasvismixiä ja sisäelinmixiä, jota voi hoitopaikassa kätevästi tarjota isommalle laumalle kerrallaan niin tottuu siihenkin sitten rauhassa. Kun Tesla palaa takaisin kotiin niin lisätään ainakin raakoja kananmunia listalle. Niiden antamista käytönnössä vielä pohdin pääni sisällä. Mikä olisi hyvä määrä ekalla kertaa? Kannattaako ne murskata miten pieneksi? Eivätkö ne kuoret oikeasti ole teräviä? Voiko ne sekoittaa vaikka jäähtyneeseen puuroon?

Kahden vuorokauden kokemuksella on ainakin koira vaikuttanut onnelliselta ja muruakaan ei ole jäänyt kupin pohjalle. Eiköhän tässä ala sitä lihaa vähän kertyä myös noiden luiden päälle hieman paremmin. Nyt ollaan aika laihassa kunnossa. Onko kellään tarvetta pienelle määrälle j&j:tä ja propacia? Taidan koettaa tyrkyttää noita Nemille, jolle niistä varmaan riittä iloa pidemmäksikin aikaa. Eilen Tesla ja Nemi pääsivät peuhaamaan keskenään pitkästä aikaa. Olin kokopäivän reissussa ja Mariella ja Suvi olivat hakeneet Teslan kahden tunnin metsälenkille. Olipa kiva tulla kerrankin kotiin, kun vastassa oli kerrankin väsynyt koira =)

Päätettiin ottaa TVA:n tarjoama tokopaikka vastaan. En ole vielä saanut lisäinfoa kurssista, mutta pian se nähdään. Katselen sitten, miten koira jaksaa. Toisaalta, kun ajattelee, että toko on enemmän aivotyöskentelyä ja agissa taas koira ei joudu henkisen oppimisen kannalta koville, kun on oppinut kaikki esteet. Toko ei ole kovin fyysistä ja agissa pääsee sitten tokoilun jälkeen irrottelemaan. Agihalli on Teslalle jo tuttu paikka, eikä se koe siellä stressiä ja ryhmä on tuttu. Jos toko näyttää väsyttävän liikaa ja vaikuttava agiin voin panostaa kuunteluoppilaana olemiseen ja keskittää treenaamisen kotiin. Niinhän ne uudet asiat pitäisi muutenkin opetella, kotona ja rauhassa. Kerran viikossa ohjatuissa treeneissä käyminen kuitenkin antaa meille varmasti taas paljon inspiraatiota sekä onhan se kiva päästä harrastamaan Suvin ja Nemin kanssa taas. Voidaan potkia toinen toisiamme eteenpäin :D

3 kommenttia:

 1. me on annettu ne kananmunat useampi kerralla murskattuna kasvislihamössöateriaan. siis yhden päivän annokseen. oon murskannut aika huolella koska ei noi niitä isoja kuorenpalasia edes syö. "aapisessa" on kananmunista sen verran että ne estää biotiiniin imeytymistä niin sen takia niitä ei oo hyvä saada jatkuvasti ja niitä voi antaa kerralla huoletta enemmän ja eri päivänä ku maksa ja munuainen.

  ja kypsennettyä nakkia meidänkin koirilla reeninameina ja ihan huoletta ostan broileripullia niille että en nyt sanoit barffaamiseks =)

  seuraavaks lainauslistalle sit joku kunnon kone jolla voi itte tehä soseita. nimim. tahtoo kans.

  VastaaPoista
 2. äääh! mä kirjottelen taas markona. äskeisen kommentin kirjoitin minä minä minä!

  t. sanna

  VastaaPoista
 3. mutta ei noita munii jauhaa tarvee kuitenkaan? riittääkö semmonen perusmurskaus?? monta munaa ootte antanu kerrallaa? onkohan noiden kuorien rakenteessa suurta eroa sen mukaan onko luomua, onnellista vai häkkikanaa? Meillähän syyään tietty kauppatorilta haettua luomua :D

  VastaaPoista