sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Agilitykoulutuksessa

Pääsimme Teslan kanssa mukaan Jenni Leinon agilitykoulutukseen peruutuspaikan kautta. Alunperin ilmoitin Teslan vain kolmanteen koulutukseen, kun en vielä tiennyt, missä vaiheessa olemme nyt. Onneksi pääsimme mukaan, sillä taas tuli aimo annos uutta oppia ja koulutus oli todella hyvä!

Väsyneenä työillan jäljiltä lähdettiin sitten aamulla radanrakannukseen, koska olimme toisessa ryhmässä. Ensimmäinen ja toinen ryhmä tutustuivat rataan yhtäaikaa. Radan läpikäymiseen oli varattu aikaa 45 minuuttia, mikä ei ollut ollenkaan liikaa. Kouluttaja kävi läpi kohta kohdalta erilaisia vaihtoehtoja, joista tosin päähän jäi vain murto-osa. Koetin painaa mieleeni ja ottaa Teslalle harjoituksia, jotka tietysti sopisivat omalla koiralla, mutta en myöskään halunnut mennä sieltä missä rima on matalin itselleni.

Tesla oli aika täpinöissään ja paikallaolosta ei meinannut tulla mitään. Sen hinkkaamiseen menikin aikaa tovi. Tällä kertaa tehtiin niin, että kouluttaja kävi palkkaamassa koiran ja neuvoi myös kehumaan koiraa paikalla olon aikana rauhallisesti.

Koetin piirrellä paintilla jonkinnäköisiä piirroksia meidän harjoituksista. Syyttäkää Teslaa, joka viikolla päätti laittaa hiiren uuteen uskoon, laadun puutteesta ja epäselvyyksistä. Tässä kuitenkin ensimmäinen pätkä:Minä en ensin ymmärtänyt tehdä tuota vekkiä tarpeeksi syvälle, mutta sen onnistuttua jatkettiin sitten kepeille. En sitten ole tajunnut lainkaan harjoitella noita sivusta lähettämisiä, vaikka kouluttaja itse sanoi jopa alottavansa kepit sivusta eikä suoralta linjalta. Koirallehan on jopa helpompi hahmotta sisäänmeno sivusta kuin suoralta linjalta. Ihmiselle suoralinja on helpompi ja siihen ansaan olen itsekin astunut. Meillä on siis kepeillä käytössä ohjurit eli pujottelu hoituu itsenäisesti. Harjoiteltiin makupalan avulla sivusta lähettämistä niin, että laitettiin ensin sisäänmenoon nami ja sitten siirrettiin sitä vähän eteenpäin, jotta koira ei kääntyisi heti takaisin. Näitä meidän pitää nyt alkaa sitten harjoitella namin kanssa.

Seuraavassa kohdassa tuli vastaan minulle uusi "viskileikkaus", jota vähän avustettiin Teslalle niin, että kouluttaja palkkasi koira hypyn jälkeen. Tämä sujui ihan mukavasti, mutta sitten tuli pakkovalssi, joka ei kyllä sujunut lainkaan. En sitten millään osannut lopettaa sitä pyörimistä vaan kokoajan heitin liikaa ympäri ja kääntyilin turhaan koiraa vastaan yms. sähläämistä. Tähän olisi kaivannut ohjaaja huomattavasti lisää kuivaharjoittelua :) Siinä se kymmenen minuuttia hurahtikin ja pääsimme vain kymmenennelle esteelle asti.Seuraavalla kierroksella jatkettiin kympistä ja sain harjoitella niitä ihania persjättöjä! Toiselta nimeltään kuulemma sokkareita. Rataantutustumisessa oli puhetta, että kummalla nimellä niitä meilläpäin kutsutaan. Ei olisi ikinä tullut itselle mieleen tehdä kahta persjättöä tuohon väliin, mutta ne toimivat todella hyvin. Hankaluutenahan tuossa kohdassa lähinnä oli se, että saat koiran putkeen eikä se karkaa A-esteelle. Teslassakin on hieman sitä kontaktihulluutta jo havaittavissa. Käytännössä siis koiran tullessa putkesta ulos otettiin se persjättöön oikealla kädellä ja sitten keikautettiin sitä persettä ja vaihdettiin vasempaan, jolla koira ohjattiin putkeen ;) Hieman sääti Jenni minun linjaani, joka ei pysynyt tarpeeksi suorana, mutta kokonaisuudessaan toimi hyvin.

Seuraavaksi oli sitten minulle se kinkkisin kohta. En oikein rataantutustuessa saanut irti, miten tämän kohdan selvittäisi. Kuva kertokoon enemmän kuin mikään selitys:(esteet ei ehkä ihan oikeassa linjassa)

Kisatilanteessa (tässä vaiheessa ajateltava, että koira olisi kisakunnossa ja toimisi kuten Tiltu) olisin varmaan heittänyt koiran kahdelle toista ja koittanut sylkkärillä laittaa kolmelletoista, mikä tietysti olisi pilannut koiran linjan. Jos olisin sattunut saamaan jonkun älynväläyksen olisin sylkkärin sijaan käyttänyt poispäinkääntöä, jotka olisi varmasti toiminut.

Ohjaamiseni tuossa kohdassa oli jokatapauksessa aika päätöntä, mutta kouluttaja sanoi, että koira lukee ja yrittää toimia oikein todella hienosti. Niinhän se on =) Minulla alkaa olla kiire päästä Teslan tasolle, joka kyllä osaa lukea vartaloa ja ohjausta ja jopa oikeasti yrittää <3

A-esteen kontaktin Tesla esitteli hienosti. Kouluttaja neuvoi palkkamaan koiran maahan, jotta se ei olisi niin kovasti "nokka kohti taivasta". Tästä sitten jatkettiin eteenpäin, mistä kuva taas kertoo paremmin kuin sanat:Viimeisenä oli sitten takaaleikkauksia ja loppupätkä sujui mielestäni hyvin. Ei siinäkään sen kummempaa (jos se nyt meni edes näin, kummasti ne hankalat jää mieleen ja hyvin menneet unohtuu):Taas meitä kehoitettin harjoittelemaan pieniä pätkiä kerrallaan ja siihen sitä kovasti itsekin pyrin. Pakko se on olla tyytyväinen, kun päästin 19. esteelle 26:sta! Ei lainkaan hullummin nuorella koiralla ja ohjaajalla, jolla on niin paljon kehityttävää, että välillä ihan hirvittää.

Rataantutustumisessa saatiin myös uusi juttu nimeltään jenkkikäännös, mitä voi koiralle opettaa. Tähän kohtaa, missä tätä olisi voinut hyödyntää ei ihan päästy Teslan kanssa. Jenkkikäännös ei ole siis varsinainen ohjauskuvio vaan ihan koiralle opetettava käännös, jossa se kääntyy esteen päällä 180 astetta jonkin vihjeen avulla. Schapendoekselle hyvinkin luontainen kuvio ;)

Tokoa, hakua vai täysillä agilityä?

Minulla on kova agilityinto päällä, mutta sitten kaikki muu harrastaminen tuottaa päänvaivaa. Lähinnä tässä ei nyt ajankohdat nappaa sitten yhtään. Laittelin tuossa jonkin aikaa sitten TVA Pori Ry:lle mailia, että olisko mahdollisesta treenipaikasta ja sieltä tuli ihan lupaavan oloinen vastaus. Tänään oli sitten ilmoittautumisen, jonne en itse tietty päässyt, kun olin agikoulutuksessa, mutta onneksi Suvi kävi sitten ilmoittamassa meidän molemmat. Tietysti sopivista ryhmistä yksi ainoa oli viikolla ja sehän täyttyi jäsenistä, jotka menivät meidän edelle. Meille kuitenkin tarjottiin nyt sitten sunnuntain ryhmää klo 16-17. Haluaisin toisaalta kamalasti ottaa vastaan tuon ryhmäpaikan, mutta onko nuoren koiran kanssa mitään järkeä ottaa kahta lajia samana päivänä? Toki koiraa voi tuolla tokossa säästellä ja agilityhalli on meille jo tuttu paikka eikä aiheuta mitään suurempaa tressiä.

Sitten taas meidän hakutreenit pyörii sunnuntaisin. Hakuilu on kuitenkin Teslalle henkisesti paljon tokoilua raskaampaa. Tottelevaisuuskoulutusta me myös tarvitaan enemmän ja siinä meillä on paremmat mahdollisuudet myös pärjätä. Teslasta ei välttämättä ikinä tule luonteensa puolesta muuta kuin harrastushakukoira. Toisaalta meillä vaihtuu toukokuussa agilityssä uusi kausi ja silloin voisin ehkä saada jonkin muun kuin keskiviikkoryhmän koulutettavakseni. Olen vaan niin noviisi koko seurassa, että en yhtään tiedä miten nuo ryhmäjaot toimii. Alunperin otin vastaan sen, mitä minulle tarjottiin mukisematta =) Sunnuntain omaan treenipaikkaan olen myös ollut ihan tyytyväinen.

Täytyy nyt sitten tää ilta varmaan pohtia rauhassa mitä tehdään minkäkin kanssa, pähkäillä ja pähkäillä... mitä se sitten auttaakaan. Mielipiteitä ja vinkkejä otetaan vastaan pikaisella aikataululla :D

ps. Tesla sai tänään pakastimen, joten pian pääsen bloggaamaan uudella innolla uudesta aiheesta ;)

EDIT.

oikean ratapiirroksen nähtyäni hieman tuohon loppua korjailua:Tosin kuulemma nämä minun painttisöherrykset ovat muutenkin ihan epäselviä, joten ei se vissiin niin justiinsa ;) Mutta päästiinkin esteelle 20 saakka! wuhuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti