torstai 13. heinäkuuta 2017

Rallyura korkattu

Tesla on viimeksi ollut tokokokeessa joulukuussa 2014 ja sen jälkeen ollaan rakennettu suhdetta ja mielentilaa uusiksi ihan parhaassa mahdollisessa opissa ja menty hurjasti eteenpäin sen saralla. Ehkä sen takia oli alkuun niin suuri järkytys, kun vihdoin mentiin rallytokoilemaan niin heti ekalla radalla koira meni täydelliseen tilttiin. Rataantutustumisessa oli itsellä varma olo ja rata oli just meille passeli sisältäen asioita, jotka osataan. Mielestäni sain sen viriteltyä ihan kivasti, mutta siinä kohtaa kun astuttiin kehän sisälle ja mentiin lähtöön niin se jännitti jotain. Vieressä oli teltta ja takana oli autoja. Ehkä se mietti, mistä sieltä hyökkää joku autoissa huutavista koirista kimppuun tai sitten se odotti, koska teltasta tulee joku pelottava täti hakkaamaan noutokapulalla päähän. Teslalla on melkoinen mielikuvitus. Jälkeenpäin mietittynä ei olisi ikinä pitänyt yrittää lähteä siinä tilassa vaan tehdä koiralla joku nostattava temppu tai liike ja asettua uudelleen lähtöön. Otin sen kuitenkin siitä väkisin mukaan ja ensimmäinen tehtävä oli perusasento, jota se ei kyennyt suorittamaan vaan pysähtyi jännittyneenä vilkuilemaan taakse enkä saanut koiraan mitään kontaktia. Radan jälkeen epätoivo oli aika suuri ja sain onneksi purettua pahimman tuskan niin ihanaan somepäivitykseen...

Toiselle radalle mentiin sitten sillä asenteella, että keskityn vaan kannustamaan koiraa ja vedän radan täysiä läpi tekniikasta viis ja jos koira tilttaa teetän tempun, pidän bileet ja juoksen kehästä ulos. Seuraaminen oli vähän haahuilevaa, mutta sain koiran tsempattua joka kerta mukaan niin, että päästiin sitten lopulta maaliin. Vasta jälkeenpäin tajusin, että tuohan oli meille ihan järkyttävän suuri työvoitto, että ylipäätään kyettiin ensimmäisen epäonnistumisen jälkeen tekemään perään kokonainen suoritus! Ja häiriötäkin oli enemmän, kun viereisellä radalla oli samaan aikaan avoimen luokan suoritus. Ollaan me oikeasti menty eteenpäin eikä todellakaan ole ollut turhaa tähän astinen työ. Ja uskomatonta kyllä tuolla todella alle koiran todellisen osaamistason olevalla suorituksella saatiin aikaan 84p ja hyväksytty tulos rallytokon alokasluokasta!

...niinkuin Päivi tuossa kommentoi päivitystä niin "Kärsivällisyyttä". Sitä vaaditaan ja ihan omaa tahtia edetään. Eiköhän tämä rallytoko ura tästä siis saa jatkoa ja jonkinmoisen epäröinnin päälle lupauduttiin mukaan SM-joukkueeseen. Onhan tässä vielä muutama kuukausi aikaa treenata sekä voidaan vielä käydä ainakin kerran kokeessakin ja useammin, jos ei tehdä tulosta.

Kyllä tuo puudeli on ihan vaan hieno harrastuskaveri ja rallytoko on hyvä eläkelaji veteraanille, jos SAGI tekee meidän puolesta päätöksen ja vuoden päästä ollaan agilitystä eläkkeellä. Toki voihan se päätös olla aina edessä muutenkin, mutta kyllä hyväkuntoinen ja terve koira voi vielä 10-vuotiaana radan, jos toisen silloin tällöin omaksi ilokseen juosta. Niin hieno asia, kun nämä uuden kokoluokat agilityssä ovat niin on siinä se pieni varjopuoli, kun kaikki koirat tullaan mittaamaan uudelleen. Ja siinä uudelleen mittauksessa on aina olemassa se riski, että koira on muutaman millin liian. Todellakin toivon, että Tesla pysyy edelleen medinä mihin se on alunperin mitattu, toki kiertoon se jo silloin meni, mutta mediksi sen kolme tuomaria lopulta totesi. Rallytokokokeessa tuli huomattua myös, että se jännitti mittausta ihan valtavasti eikä siellä edes tarvittu niin tarkkaa tulosta kuin agilityssä. Mennään kuitenkin mitattavaksi ihan avoimin mielin sitten, kun sen aika on ja katsotaan kuinka käy. En ala asian eteen stressaamaan tai karvoja ajelemaan. Ei sillä etteikö schapendoes kuin schapendoes pärjäisi hyvin pikkumaxeissa ja selvittäisi hyppyjä niin en kuitenkaan näe järkeä lähteä hypyttämään veteraani-ikäistä koiraa, joka on ikänsä kisannut medeissä mm. maxirengasta, pidempää pituutta, suurempaa okseria... toki näitä mittoja en ole tarkastanut, mutta tuskin pikkumaxit medirengasta tekevät. Siinä kohtaa, kun koira on enemmän kuin puolet kisaurastaan tehnyt mediesteitä niin ei ehkä ole enää järkeä lähteä opettamaan uudelleen rengasta ja muuta.

Mutta heiiiii! Me tehtiin se. Korkattiin uus kisakirja ja heti saatiin tulos ekoissa kisoissa!!! Ehkä tän vuoden tavoitteeksi uskaltaa asettaa sen RTK1:sen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti