keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Nenänkäyttöä ja ulkomuodon arviointia

Kesäkuun riennot alkaa pikkuhiljaa rauhoittua ja nyt koetan pitää kalenteria tokoiluistan niin ei voi lintsata! Zelda aloitti vihdoin ne juoksunsakin. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että agissa nousee pikkuhiljaa rimat ja syksyllä päästään luustokuviin, jotka sitten vaikuttaa lähinnä agiuraan. Hieman menee nyt kivoi kurssei ohi tai osia niistä. Tesla oli kyllä eilen ikionnellinen, kun pääsi tuuraamaan EVL-tutuksi kurssille Zeldaa. Teslan selkä on vielä vähän jumissa, mutta koira alkaa olla oma itsensä. Hierojalle täytyisi nyt saada. Fyssarilla käytiin kolme hoitokertaa ja saatiin hyviä venyttelyohjeita ja muutenkin koiraa parempaan kuosiin.


Hakukurssi

Päästiin ihan tosissaan treenaa meidän suosikkilajia, jota ei kuitenkaan normaalisti päästä oikein tosissaan treenaamaan. Onneksi päästiin TVA:n lyhyt kurssille! Saatiin ihan mahtavat eväät jatkaa hommaa, nyt sitten uupuisi enää ne maastot ja maalimiehet? No kai Porissa ja ympärillä metsää on ja ohan mulla edelleen noita ystäviä uhrattavaksi, ainakin toistaiseksi ;)

Tehtiin molemmilla kerroissa periaatteessa samaa treeniä. Neljä ukkoa "puhtaassa" ei tallotussa metsässä. Eka ukko lähti kiertämään piiloon, pisti pyykkärinauhan puuhun ja piiloutui huolella maastopressun alle. Tärkeää on, että koira ei näe maalimiestä vaan alkuun on hyvä treeniä hajumielikuvin. Zeldalle varsinkin hyvin tarpeellista treeniä, jotta se malttaa ja oppii käyttämään nenäänsä. Motivaatiomaalimiehille sillä on olemassa. Sama ukko jatkoi toiselle piilolle ja koiran kanssa takaisin keskilinjalle. Ja sitten uudestaan toisella ukolla (tässä tapauksessa tietty akalla). Koirahan on kokoajan kytkettynä. Tarkoituksena on, että koira ei lähde kohnottamaan ympäriinsä juoksemisen ilosta vaan tekee töitä. Kun koira saan hajun, pysähdytään arvioimaan tilanne. Kun on varma, että koira on saanut hajun, vapautus maalimiehelle. Tässä kohtaa voi jo ottaa lähetyskäskyä mukaan. Zelda otti hienosti hajun ilmasta, mutta ei osannu vielä ihan täysin ekalla kerralla paikantaa. Kerran sen vapautin liian ajoissa ja se lähti kohnottamaan takajälkeä. Homma vaatii koiran lukutaitoa. Näillä kahdella treenikerralla ja yhteensä kahdeksalla pistolla kuitenkin edistyttiin molemmat jo hienosti. Tästä on niin hyvä jatkaa ja tätä rataa jatketaan pitkään... Pikkuhiljaa maalimiehellä lähetys sitten vaan lähenee keskilinjaa ja sitten mukaan risteilyharjoituksia. PK-haku on pistojen suorittamista. Pelastuskoirapuolella tämä ei huomioidu treenatessa, koska koiran työskentelyllä ei ole väliä, kunhan "uhri" löytyy. Zeldan kanssa haaveilen kuitenkin oikeasti ja ensisijaisesti nyt alkuun HK1 koularista ennen pelastuskoirajuttuja. Sen verran on itsellä kilpailuviettiä, että koularit motivoi treenaamaan paremmin kuin mummojen pelastaminen. Kuulostaa karulta? Mutta voi niitä mummoja silti pelastaa, vaikka PK-puolen koularit kiinnostaa, vai voiko?

Ekalla kerralla oli mukavan lämmintä ja tuulahteli hieman. Toisella kerralla satoi sitten vettä koko treenin. Oikeastaan sää oli onni niin huomasi, miten keli vaikuttaa nenän käyttöön. Ja sadesäällä saatiin ihan loppuun tosi upea pisto aikaiseksi. Maalimiehillä oli namirasiat ja viimeisellä myös lelu eli lopuksi sai sitten taistella vielä maalimiehen kanssa. Haku on kyllä ihan Zeldan juttu ja kamalan hauskaa. Esineruutu vaati töitä, lähinnä ohjaalta, jotta malttaa tehdä pohjat huolella. Tottiksesta saadaan varmasti riittävät pisteen kympin tokoseuruulla ;) Jos kympin tokoseuruu ei riitä kympin tottisseuruuseen niin meille riittää sieltä tottispuolelta ysi :D

Treenaamisen hankaluus auttaa siihen, että ilmaisua ehtii miettiä rauhassa. Onko se sitten haukku vai rulla niin selviää tulevaisuudessa, molempiin on koiralla rahkeet olemassa.

Uskotteko, että jos mulla ei ois vakkarityötä niin muuttaisin ihan vaan koiraharrastusten takia toiseen kaupunkiin? Olisi ihan huippua päästä johonkin porukkaan tai saada koottua joku kiva porukka, jolla treenailla enemmän tai vähemmän tosissaan.

Briardien erikoisnäyttely ja Rovaniemi KV

Viikonloppu meni näytelmissä ja reissatessa Oulu-Keminmaa-Tornio akselilla. Hulluja me koiraihmiset.... Parasta reissulla oli nähdä Zeldan emä ja sisaria. Ja Zeldan siskon Sinkon upea tokouran korkkaus rotumestiksissä! Siinä oikein omakin treeni-into kasvoi. Zeldan mielestä oli varmaan mukavinta löytää yhteinen painimis ja hampaiden kalistelu leikkityyli Rilla-siskon kanssa. Ja pääsi se vähän treenimäänkin!

Näytelmissä Zeldalla meni ihan tosi hienosti:

12 month fawn going true paler in stage. Nice dark eye. Scissor bite. muzzle could be stronger. Adequate neck. Good front. Shoulders a little bit strainght. Correct chest for age. Excellent hind angulations. Tail a little bit short. Good coat texture for age. Of excellent type. Good, steady flowing movement. A little bit close behind. Well carried tail with correct hock.


Jenny Snelling, GB, ERI3 SA

Tuo SA oli kyllä niin hieno juttu meille, että ei lainkaan paha :)


Kaikki junnunarttukuvat täällä.

Tesla lähti Maikin matkaan Rovaniemeen. Koko seurueella oli upea reissu lukuunottamatta Teslan osuutta. Esittäjässä ei ollu yleisön eikä tuomarin mukaan vikaa enkä kyllä olisi uskonut, vaikka muuta olisi väitetty. Villi veikkaus, että homma kaatui liikkeisiin. Ja en yhtään ihmettelisi, vaikka koira olisi peitsannut selkänsä takia kehässä, koska näin se teki maanantain alueellisessa valmennuksessa. Ja normaalisti Tesla ei koskaan peitsaa ja fyssarin mielestä enää on vain lihasjumia, joten uskotaan, että niistä selvitään. Ruotsinkielinen arvostelu oli kirjoitettu koneella, mutta silti oli vähän vaikea saada suomennosta. Kyllähän se aina kiinnostaa, miksi tuomari antaa valioluokan koiralle laatuarvosaksi H. Yleensä, kun tulee edes se EH, vaikka ei koira muuten miellytä. Ja siis koiralle, joka normaalisti saa sen ERIn vaikka ei miellytä tuomaria.


feminin. bra huvud o uttryck utmärk hals. goda proportioner. en tanke mycket avfallande kors. skulle ha bättre utfylld bröstparti tillräckliga vinklar. rör sig mykcet instabilt o marktrångt fram, trångt bak
Val H, Nilson Kurt, Sweden

Loppuvuoden näytelmät Teslan osalta on ehkäpä erkkari ja voittajat, jos Marko sen suostuu vaan handlaamaan siellä. Zelda suuntaa Kouvolaan ja Heinolaan. Jahdataan nyt sitä toista junnusertiä kerta se eka tuli jo, joten varmaan joudutaan käymään jossain muuallakin tämän vuoden puolella. Agirotumestisten yhteydessä tosin molemmat pääsevät varmaan Rovaniemen ryhmänäyttelyyn.

Huh, huh... mä kirjoitan, kun joku pahinkin näyttely friikki tai harrastaja, omg!

Onneksi mulla on omasta mielestä kaksi maailman kauneinta koiraa niin muut voi sitten välillä vähän muistutella, missä voisi olla parantamisen varaa. En tosin vaihtaisi parempaan palaakaan kummastakaan :D

4 kommenttia:

 1. kai se pitää toinenkin titteli (itselle) hakea. jos tuot teslan mulle palkkioks sit johki agikisoihinkin ;)

  VastaaPoista
 2. Oli kiva nähdä sinua, Zeldaa ja Teslaa. Kasvattajana ei voi olla kuin ylpeä kasvattien luonteista eikä ulkomuotoakaan voi moittia menestyksen perusteella ;) Rilla jatkoi painimistaan Naavan kanssa 'yötäpäivää' joten kyllä nyt on tullut siskotreffejä kahmalokaupalla. Toivottavasti elokuussa tavataan taas Rovaniemen suunnalla. Hyviä reenejä teille! *Halauksia*

  VastaaPoista
 3. Muakin kiinnostais tuo hakutreenailu pienellä porukalla, ettei treenit venyis niin pitkiksi... Voitasko kasata sellanen, esim. Reija ainakin on vähän jo treenaillu hakua.

  T: Kati

  VastaaPoista
 4. Voitas! Neljä tyyppiä ois ihan täydellinen määrä. Mä oon Reijaa tästä aiheesta ennenkin potkinut! Ja mulla on kanssa ihan kivasti perustietoa ja treenivihjeitä varmasti saa, kun pyytää ;)

  VastaaPoista