lauantai 18. kesäkuuta 2011

Aivoituksia helteen keskeltä

Ei ole helteet eikä iltavuoroviikot meitä varten. Ollut niin laiskottelua viimeisen kaksi viikkoa, että koirakin on laiskistunut silmissä. No helle viikoilla ei oikein jaksanut tehdä mitään. Mulle iski yövuoro ja päivisin oli tuskaista nukkua, onneksi helteet nuudutti koirankin. Sen tosin huomasi liiankin hyvin lauantain Heinin koulutuksessa, kouluttajakin ihmetteli koiran laiskuutta. Kyllä se teki kaiken mielellään eikä ollut yhtään sellainen ei huvita, mutta kaikki tapahtui kuin hidastetussa filmissä... tulipahan kuitenkin opittua uusi ohjauskuvio =) Olen mä aikaisemminkin blogeissa törmännyt japanilaisiin, mutta ne eivät ole sanoneet mulle mitään. Nyt päästiin treenaamaan niitä käytönnössä ja ne toimivat meillä tosi hyvin. Kokeiltiin myös viski-leikkausta, mutta se ei selkeesti ole meidän juttu. Japanilaiset sen sijaan sujuivat. Ehkä hidastetulla koiralla on helppo opetella uusia asioita, kun ehtii miettimään miten kääntyy. Heinäkuussa ei päästä Heinin oppiin, kun on joka vkl jotain muuta kuten SM-kisat, agirotu, Rauman kisat jne, mutta elokuulle kyllä pitää heti buukata Heini, kun saadaan kalenterit taas täsmättyä.

Seuraa! -kurssi päättyi helleviikolla ja nyt on ohjatut tokot sitten tauolla syksylle saakka. Tokossa ei helteet meitä haittaa, kun koira jopa keskittyy paremmin oleelliseen ja on niin helposti motivoitavissa ruualla. Lelupalkat jätän suosiolla viileämmille säille. Helteellä voidaan hinkata niitä käännöksiä ihan vallan namilla imuuttaen! Meiän koutsi viisaasti sanoikin, että ihmiset yleensä tekevät ihan liian vähän toistoja ja olettavat koirien osaavan. Noita käännöksiä pitää vaan hinkata hinkkaamisen päälle, jotta niistä tulee hyvät. Motivaatiota kasvatetaan pikkuhiljaa ja treenataan erikseen. Nakin kanssa meillä ei motivaatio-ongelmia ole ja kyllä tuo koira kokeessakin toimii, mutta pohjatyössä on selkeesti puutteita, kun paikka katoaa käännöksissä jne. Onneksi perushommat on kuitenkin tehty kunnolla, eli PA on kelvollinen ja katsekontakti hieno.

Seuraamisen treenilista:
-käännökset namilla imuuttaen
-oikean paikan vahvistaminen naksulla (kun ollaan kerta naksuteltu niin vahvistaa sitä oikeaa paikkaa eli "seuraillaan" ja kun koira hakeutuu oikeaan kohtaan "naks")
-perusasentoon tulo takaa (Eli jätetään esim. istumaan ja kävellään eteenpäin ja pyydetään perusasentoon. Näin koira joutuu hakeutumaan oikealla paikalle.)
-seuraamaan tulo takaa (Samaa myös suoraan seuraamiseen. Tätä voi myös hetsailla avustajan kanssa niin, että avustaja pitää koiraa kiinni ja vapauttaa. Näistä harjoitteista hyötyä myös sitten voittajan ruutua ajatellen.)

 Ei käy seuruutreenit siis tylsiksi eikä ollut turha kurssi. Ja sitten tietty jatketaan vanhoi harjoitteita:

-intensiivistä seuraamista askelia kerrallaan eestaas edeten naksulla (tätä sietäs myös treenata ilman koiraa omaa reaktionopeuttaan kasvattaen, että se käsi ehtii sinne taskuun heti eikä hetken päästä naksusta)
-perusasennon häiriötä eli koira sivulla ja heittelen avustajan puutteessa nakkei koiran eteen ja palkkaan kädestä, kun ei kiinnitä niihin huomiota. Avustajan käsiin saadessa avustaja aiheuttaa häiriöä esim. heittelee palloa koiran nenän edessä.
-täyskäännöksiä, sekä oikeaan että saksalaisen opettamista. Jos saadaan saksalaisesta näyttävä otetaan se kokeisiinkin =) Lentsuhan tätä meille ehdotti ja Seuraa!-kurssin vetäjä Heidi antoi käännökselle nimenkin. Tokohan on kohta sanastoltaankin agilityn tasolla!

Agi SM-tuloksia kytätessäni ajattelin, että jos väkisin jotain blogiin rustaisin, kun tuntuu, että ei olla tehty mitään, mutta onhan meillä vaikka mitä uusia juttuja ajatuksen tasolle mielessä! Ehkäpä me kahden seuraavan viikon (ihanat aamu ja yö) aikana päästään taas juonesta kiinni myös käytännössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti