maanantai 22. marraskuuta 2010

Temputtelua

Olen tässä muutaman päivän ajan joutunut miettimään, että miten nopeasti koira oppii uusia asioita? Tuntuu, että tuo schapendoes oppii niitä ihan liian nopeasti. Ainakin näin alkuunsa... Ei olla päästy treeneihin, mutta ollaan kyllä treenattu enemmän ja vähemmän ahkerasti koiratanssikurssilla opittuja asioita kotona. Erityisen hauskaa on eritemppujen opettaminen!

Ensimmäisillä tunneilla käytiin läpi seuraamisia. Koiratanssiin kuuluu seuraaminen sekä oikealla että vasemmalla ja siihen liittyen oleellisesti puolen vaihdot, joita ollaan harjoiteltu niin, että valssataan koiran edestä sekä niin että koira vaihtaa puolta kulkemalla ohjaajan jalkojen välistä. Tässä meillä on vihjeenä "ali" ja se meni jakeluun aika nopeasti. Tosin ohjaajan liike ei välttämättö ole niin sulavaa, että se näyttäisi hyvältä. Harjoiteltiin alitusta myös sivuttasilla laukka-askelilla ja se tuntui sujuvan paremmin. Ulkopuolista näkemystä näihin emme ole saaneet juoksuista johtuen...

Alitusten ohella innostuin myös opettamaan kahdeksikkopujottelun jalkojen välistä ja siihen vihjeenä "kasi". Se taittui siitä aika nopeasti, kun koira oli jo tajunnut, että jalkojen välistä meno on suotavaa.

Eilen treenattiin sitten seuraamista ohjaajan jalkojen välissä. Sitä ei kotona oikein tilanpuutteen vuoksi hirveesti saanut treenattua, mutta en usko sen olevan ongelma. Tässä meillä vihjeenä "väli".

Sitten meidän ohjaaja näytti omalla koirallaan, mitä kaikkea koiran kanssa voi mm. tehdä ja treenailtiin erilaisia kierähdyksiä. Tesla osaa jo kiepin oikeaan vihjeellä "kieppi" ja nyt pitäisi saada sama toimimaan vasempaan kierrokseen ja keksiä toinen vihjesana. Kaikissa pyörähdyksissä huomaa, että koira on tosiaan toispuoleinen. Ton kiepin oon opettanut ihan vaan naksulla poimimalla ja luonnostaan siitä on tullut oikeaan kierrokseen, joten nyt pitää kääntää se jotenkin vasempaan. Kosketuskeppi voisi olla loistava apu, mutta se on ollut hukassa jo puolisen vuotta ;)Koiratanssi on varmasti koiran fysiikallekin hyvä laji, kun tulee liikeratarepertuaaria laajennettua. Luulen, että siitä on varsinkin agissa hyötyä sitten joskus kolmosissa...

Muut meidän ryhmäläiset osasivat kieriä maassa tosi hienosti ja tulin siihen tulokseen, että pakko saada Tesla samalle tasolle. Jotenkin olen pitänyt kamalan vaikeana opettaa sitä menemään edes kyljelleen. Enpä sitten ollut taas ajatellut, että koira tekee nakin eteenmitä vain ja pienellä kikkailulla sen kyllä saa väännettyä kyljelleen ja "naks" niin nakki tulee. Eipä tarvinnut montaa toistoa, kun Tesla hokasi mistä on kysymys. Tähän sitten liitetään vihjeeksi "pam" ja käsimerkki. Seuraava vaihe oli saada koira kiepsahtamaan ympäri. Uskomatonta kyllä niin tänään se sujui jo loistavasti ja siihen sitten liitetään vihjeeksi "pyöri"... Äskeisten pyörimistreenien päätteeksi ihan vaan testasin mitä tapahtuu, kun sanonkin "pam" ja niin se koira vaan kupsahti kyljelleen! Ihan uskomatonta. Takapakkeja odotellessa =)

Välillä tuntuu, että tuo naksutin on oikea taikakalu. Tesla hokasee halutut liikkeet uskomattoman nopeasti, kun ne saa naksulla poimittua ja alkaa nopeasti tarjoamaan niitä. Mulla on ehkä ongelmana sitten seuraavat vaiheet eli vihjeen liittäminen ja ärsykekontrolli yms. hieno positiivisen vahvistamisen sanasto, jota todennäköisesti käytän hyvinkin väärin blogissani, joten varoituksen sana kaikille asiaan enemmän perehtyneille. Ei ehkä tehdä kaikkia juttuja ihan kirjojen oppien mukaan, mutta onko sillä väliä, jos homma toimii? Olen jotenkin kokenut, että vihjesanan liittäminen temppuihin jo aikaisessa vaiheessa ei ainakaan meillä ole ongelma. Yleensä homma toimii niin, että koira esittää koko suosikki sarjansa temppuja ja naksautan sitten vasta oikeasta. Aika nopeasti ne ylimääräiset temput jäävät ja tarjotaan heti alkuun sitä oikeaa, mitä etenevämmissä määrin.

Sitten ollaan varovasti kumartamista aloitettu. Siihen en ole keksinyt mitään sanaa tai käsimerkkiä. Suurin ongelmahan tuossa on, että Teslan lempiliike on maahanmeno ja se peppu pitäisi saada pysymään irti maasta. Tähän olen koettanut ratkaisuna sitä, että palkka tulee heti naksautuksen perään yläpuolelta, joten koira joutuukin nousemaan seisomaan, jotta saa palkan. Oikeastaan tuossa on valttia nopeus. Eli pitää naksauttaa ajoissa ja laittaa antaa palkka niin, että koira ei ehdi maahan. Olen käyttänyt välillä namialustaa ja välillä tota, että palkka ylhäältä. Koetan kyllä muutenkin käyttää paljon namialustaa tai ruokakippoa niin ei tule sitä ainaista kädestä palkkaamista...

Ollaan kyllä jo nyt saatu tuosta kurssista tekemisen iloa ja onnistumisen tunnetta, vaikka Tesla ei ole taitojaan muille kuin minulle päässyt esittelemään. Ei siis lainkaan huono juttu ja katotaan, vaikka hurahdettaisiin koiratanssiin oikein kunnolla.

Lauantaina olin taas omaa kisakuumetta virittelemässä ratahenkilönä 2- ja 3-luokkien agilitykisoissa. Kukahan muu kuin koiraharrastaja seisoskelisi vapaaehtoisesti kahdeksan tuntia kylmässä hallissa oikomassa putkea? Mutta katsomalla oppii! Ja Tesla on nyt sitten ilmoitettu tonttuepiksiin mölleihin, 1-luokkaan ja avoimeen, hupsista vaan!

Katsellaan, jos perjantaina päästäisiin ohjatusti tokoilemaan, kun ei tuo tunnu enää vuotavan eikä pahemmin edes nuoleskelevan itseään niin ohan tässä sinne neljä päivää? En mää tiiä. Täytyy taas kysellä viisaammilta, kun en mä opi elämään noiden juoksujen kanssa varmaan ikinä. Aina miettii, että jokohan ton kehtais viedä ihmisten ilmoille vai vieläkö pitää vaihtaa tienpuolta, kun tulee uros vastaan...

Tämmöstä tällä erää =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti