maanantai 3. toukokuuta 2010

Koira, joka ei osaa istua

Meillä alkaa olla alokasluokan kuviot aikalailla läpi käytynä. Koskahan ja mitenhän ne saisi valmiiksi? No eiköhön siihen oikea vastaus ole treenaamalla ja nyt riittää onneksi intoa, kun on treeniryhmä, jossa treenata.

Eilen meillä oli jo viides TVA-treeni kerta. Enää kolme jäljellä ennen kesätaukoa :( Otettiin ensimmäistä kertaa liikkeitä niin, että ohjaaja käskytti, kuten liikkeenohjaaja kisoissa. Tesla loisti jälleen loistavalla liikkeestä maahanmenolla, vaikka ensin olikin ihan muualla kuin kuulolla. Annoin kuitenkin käskyn "maahan" ja salamana koira oli taas kuulolla ja lakosi maahan ja otti kontaktin. Toinen kerta meni sitten paremmin jo ja koira malttoi olla kuulolla myös "seuraamisessa".

Sitten otettiin ensimmäistä kertaa luoksetuloa liikkeenä. Ehdin siinä treenata istumista jonkin aikaa, mutta eihän se toiminut, kun meidän vuoro tuli. Tesla tarjoaa maahanmenoa niin mielellään, että jättäessä koiran istumaan niin tarjoaa maahanmenoa joko heti tai hetken istuttuaan. Ollaan naksun avulla poimittu sekä maahanmeno, että seisominen, mutta istuminen on jotenkin jäänyt. Se tuntuu niin itsestään selvältä. Nyt sitä pitää sitten alkaa treenaamaan.

Tänään aamulla ennen töihin menoa otettiin ensimmäinen istumistreeni naksun avulla. Ensin Tesla tarjosi kaikkea mahdollista, mutta sitte jossain vaiheessa istahti. Tesla periaatteessa osaa istua käsiavulla, joten käskyn ei pitäisi olla ihan vieras. Siinä sitten pari kertaa vahvistettuani istumista alkoi homma mennä jakeluun. Aluksi koira meinasi niiata maahan joka kerta, kun aloitin "is....", mutta sitten "...tu" vaiheessa muisti, että ainiin ei tää ollutkaa se ihana maahanmeno. Eli kovasti tuo yrittää ennakoida, mitä pyydän tekemään jo pelkällä sanan aloituksella. Tämän viikon kotitreenissä keskitytään nyt vahvistamaan "istu" ja "odota" käskyjä, jotta maahanmenon ennakoiminen joka käänteessä ei tulisi eteen.

Luoksetulosta on tullut vallan maltiton. Tesla tulee siis eteen istumaan. Mietin, että pitäisikö tästä tavasta luovuttaa ja siirtyä suoraan sivulle tuloon? En vain osaa päättää. Haaveissa on PK-tottis, mutta suurella todennäköisyydellä hakukoiraa tuosta ei ainakaan tule ja jälki on mulle niin vierasta maata, että en tiedä siitä sitten... Olisipa kiva, kun joku kiva koirakoulu järjestäisi jälkikurssin, jonne vielä päästäisiin mukaan =) Toisaalta schapet ovat vaarassa taas menettää oikeutensa, joten voipi olla, että meidän PK-haaveet karisee ennenkuin päästään edes alkuun. Keskitytään sitten treenaamaan tuolla pelastuskoirapuolella, mutta eipä tuosta pelastuskoiraakaan tule, jos ei ala itsevarmuutta löytyä pikkuhiljaa. No treenaaminen jatkuu kuitenkin ihan vaan harjoituksen vuoksi seuraavaa koiraa ajatellen ja tietysti Teslan iloksi ja mielenvirkistykseksi. Ja eihän sitä koskaan tiedä. BH-koe on tarkoitus suorittaa heti kun saa liikkeet kuntoon, mutta siitä nyt varmasti pääsee läpi, vaikka koira tulisi suoraan sivulle.

Sitten otettiin eilen myös hyppyä. Mun pitäsi miettiä, joku hyppy käsky. Tai no "hyppy" tulee väkisinkin, mutta sitten aina jotkut sanovat, että pitäisi olla eri sana kuin agissa... En kyllä tiedä onko sillä oikeasti mitään merkitystä. Hypyn takana meillä on ollut kosketusalusta ja se on toiminut, paitsi nyt viimeksi, kun nuuskuttaminen vei voiton ja liikkeen loppuosa meni plörinäksi. No vaihdettiin sitten suuntaa niin sujui paremmin. Joku mahtava haju oli siellä toisessa suunnassa. Saatiin ohjeeksi treenata nyt vain sitä loppuosaa. Tai oikeastaan toiseksi viimeistä osaa, eli sitä että koira malttaa seisoa paikallaan, kunnes saavun vierelle.

Mitähän muuta? Ainiin ne käännökset mahtuivat vielä tuonne väliin. Eli otettiin ihan käännöksiä vasempaan ja oikeaa. Teslalla on kuulemma vasemmalla käännös parempi. Oikealle käännyttäessä liike löystyy ja koira jää jälkeen. Tähän saatiin ohjetta palkata käännöksissä oikealla kädellä.

Kosketusalustaa pitää muistaa myös vahvistaa ja alkaa pidentämään etäisyyttä. Siitä, kun on hyötyä niin monessa asiassa. Toisaalta se ei vedä ihan samallalailla, kun namikippo ja koira ei saa palkkaa, jos karkaa alustalle ns. "luvatta".

Tänään oli ilmoittautuminen PPKK:n tottelevaisuustreeneihin. Päästiin vihdoin ja viimein kaikki kolmistaan samaan ryhmään Suvin ja Hennan sekä Nemin ja Pennin kanssa =) On kiva treenata kavereiden kanssa, kun voi myöhemmin puida ja purkaa treenejä rauhassa. Molemmat kääpiöpinserit pääsivät myös agilityssä alkeiskurssille. Hauska yhteissattuma myös, että meidän ryhmänvetäjä on sitten torstaisin minun vetämässä agiryhmässä. Kyllä tässä pikkuhiljaa alkaa Porinkin koiraporukoissa olemaan niitä tuttuja, jotka tervehtivät kun nähdään.

Ensi viikolla on tarkoitus kaivaa myös kosketuskeppi esiin ja alkaa hyödyntämään sitä ryömimisen opettamisessa. Ajattelin opettaa ryömisen puhtaasti positiivisen vahvistamisen ja naksuttelun avulla, kun on siihen hyvät ohjeet naksuttelukirjasta olemassa. Jos joku ihmettelee, mistä tämä ryömiminen niin pelastuskoirien tottelevaisuus osuudessa koiran tulee ryömiä avomaalla muistaakseni 10 metrin matka =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti