keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Harrastusta harrastuksen päälle

Agilityä

Taas on ollut hirveän kiireistä olevinaan. Toissa viikonloppuna olimme tosiaan Heinolassa, jossa käytiin lauantaina hieman ottamassa agilityä Sannan ja Markon sekä Teslan, Tiltun, Saran ja Selman kanssa. Meni huomattavasti paremmin kuin aikaisemmin aamulla Nadan kanssa kisoissa :) Tesla on jossain välissä tajunnut, että siivekkeiden välistä kuuluu kulkea ja nyt voidaan keskittyä täysillä ohjaustreeneihin.

Tässä Sannan ottamia kuvia ravikilta:

Jatkamme tämän syksyn ainakin PAHAn pentujatkokurssilla. Eilisiin treeneihin olin tosi tyytyväinen. Otettiin puomia erikseen ja sitten siihen perään lyhyt radanpätkä hyppy-hyppy-putki-hyppy (takaa). Tesla kulki todella nätisti. Toinen harjoitus oli etenemistä suoralinja hyppy-putki-hyppy niin että viimeisen hypyn takana oli namikipossa palkka odottamassa. Teslan kanssa harjoitellaan siis ihan vaan ohjaamista ja sitä että agility on kamalan hauskaa. Rimoja ei hypitä vaan ne saa pysyä maassa kunnes ikää karttuu.

Keppien kanssa ollaan vähän koettu takakeppiä. Tai no lähinnä vinokeppien. Heinolassa otettiin verkoilla ja ei ollut ongelmaa, vaikka Tesla alkuun juoksi päin verkkoa, mutta ei ollut moisesta moksiskaan ja jatkoi iloisena harjoittelua. Vinokepeissä ongelma on se, että matalan tesla yksinkertaisesti loikkii yli ja vähemmän viistot se jättää mielellään välistä. Pujottelun idea on siis täysin hukassa. En nyt oikein keksi muuta ratkaisua kuin koira hihnaan, mikä tietysti tekee pujottelusta semmosta pakkopullaa kohti namikippoa ja hidastaa vauhtia. Tai sitten unohtaa koko vinokepit ja vaihtaa perinteiseen tyyliin tai ketjuttamiseen (missähän mun irtokepit on, edelleen heinolassa...) Olikohan toi ketjutus edes oikea termi :)

Ensimmäinen näytelmäTesla korkkasi näyttely uransa Köyliön Lallintalon pentunäyttelyssä. Oltiin hyvissä ajoin paikalla Marin kanssa ja katseltiin ensimmäisen ryhmän arvostelua. Nopeaan tahtiin sai tuomari arvostelut alta pois, kun kehä oli tyhjä ennen puolta ja Teslan kehät alkoi tasan yhdeltä. Aikataulut siis pitivät hyvin. Ennen schapeja oli yksi serra ja sitten kehään pääsivät Tesla ja kilpakumppaninsa Trasselin Eloveena.

Olin ihan tyytyväinen Teslan esiintymiseen, vaikka nenä nuuski välillä ja veto edessä juoksevan pennun perään oli kova. Tuomaria ei pelätty yhtään ja antoi katsoa hampaan todella nätisti. En pitänyt Teslasta edes kiinni, vaikka ei olla harjoiteltu koko hampaiden näyttöä lainkaan. Tuomarin mieleen Tesla ei kuitenkaan ollut ja saimme kotiin viemisiksi sinisen nauhan ja seuraavan arvostelun:

Erittäin narttumainen kokonaisuus, oikeat mittasuhteet. Hyvä pää ja purenta. Hyvä kaula ja runko. Hieman luisu lantio. Miellyttävä käytös. Liikkuu hyvin.
Tuomari Stocmari Harto


Trasselin viikon nuorempi kilpasisko sai KP:n ja oli ROP :)

Näyttelyn jälkeen harrastimme hieman maakuntamatkailua. Käytiin ihmettelemässä mm. Lallin asumusta, joka oli hieman pettymys. Ajeltiin pitkään metsätietä keskellä ei mitään ja lopulta saavuimme paikalle, josta kuvat kertonevat enemmän kuin sanat:

En tiedä mitä odotimme, kun ei historia ole kovin tuttu. Ehkä jotain torpparin mökkiä, mutta asumus ilmeisesti tarkoitti paikkaa, jossa Lalli piiloili veritekonsa jälkeen. Tästä paikasta on sitten tehty jonkin sortin nähtävyys. Käytiin Kokemäellä autokisoissa, josta saatiin hyvää sosiaalistamistreeniä.

(kiitos marille tämän kappaleen kuvista siis)

Tokoilu

Meidän kontaktikoirien tavoitteellisen tokon alkeiskurssi on nyt sitten ohitse. Tosin meille jäi kaksi korvaus kertaa vielä roikkumaan. Nyt on sitten eväät alokasluokkaan kasassa, vielä pitää koota ja hioa liikkeet valmiiksi. En ilmoittautunut vielä seuraavalle kurssille, koska Tesla on juuri nyt mielestäni sen verran kakara, että sulatellaan ensimmäisen kurssin sisältöä rauhassa. Hiotaan perusasentoa ja seuraamista kotioloissa. Katsellaan sitten missä pisteessä ollaan, kun seuraava jakso alkaa. Tavoitteena on kuitenkin talven aikana käydä vielä toinen tokokurssi tuolla.

Nyt kun koulu on alkanut, pitäisi olla enemmän aikaa treenaillakin. Jossain vaiheessa kesää piti hyväksyä se fakta, että aamu-unisena ihmisenä ei iltavuoroviikoilla saa kerrassaan mitään aikaiseksi. Onneksi Tesla on oppinut siihen, että aamuisin nukutaan. Jossain vaiheessa se saattaa tulla tassulla mäiskimään, mutta sitten kun ei saa eloa käpertyy tyynyn päälle nukkumaan. Tesla tykkää aamuisin tunkea mahdollisimman lähelle nukkumaan.

Maanantaisin käydään Porin palveluskoirakerhossa tokoilemassa niin ei ihan laiskaksi pääse jäämään tokoilut, jos en kotona saakaan niin paljon aikaiseksi. On myös kiva kuulla kerran viikossa kommenttia edistymisestä.

Pitkästä aikaa hakuilua

Päästiin viimein hakuilemaan pitkästä aikaan. Teslalla on nyt ilmennyt tuota mörköilyä ja erityisesti yhtäkkisesti ilmestyvät yksinäiset ihmisen hirvittää. Tesla ei myös ole niin paljon ihmisten perään kuin hyvän hakukoiran toivoisi.

Viimeksi otettiin kuukausi sitten leirillä pari ukkoa tuulen avulla, mutta ei mennyt silloin ihan nappiin. Sekä ohjaaja että koira oli hyvin hukassa. Pikkupentuna Tesla teki loistavia pistoja hajumielikuvin. Nyt otettiin kaksi maalimiestä tavallaan samalla kaavalla kuin hajumielikuvissa, mutta metsä oli täysin sotkettu ja maalimies vietiin piiloon yhdessä koiran kanssa. Maalimies antoi piilolla jo yhden namin. Sitten vein koira samaa reittiä takaisin ja lähetin keskilinjalta suoraan pistolle. Ekalla kerralla tesla ampaisi suoraan piilolle. Piilolla se empi hieman sisälle asti menoa. Piilo oli siis puoliksi maanalla oleva trukkilavoista rakennettu hökkeli. Ovena oleva lava oli Teslalla aukinaisena. Maalimies sai sen kuitenkin lopulta hakemaan naminsa periltä asti.

Seuraava pisto otettiin samallalailla. Maalimies oli majassa jossa oli muovit esteenä. Lähtö ei sujunut niin hyvin vaan jouduin avustamaan jonkin verran. Puolessa välissä matkaa Tesla hokasi, että tuollahan sen ukon täytyy olla ja suuntasi piilolle eikä aristellut lainkaan. Ensimmäinen maalimies oli mies ja toinen nainen. En ole omasta mielestäni havainnut, että sukupuolella olisi ainakaan valtavan suurta merkitystä.

Viimeisenä suostuin ottamaan rehellisen peräänlähdön ihan vain koiraa innostaakseni. Tesla sai hengailla maalimiehen luona kauemmin ja tähän voisi tulevaisuudessakin panostaa. Kokeilla, että tykkäiskö Tesla leikkiä piilolla ymv. Ideana se, että viimeisellä piilolla vietettäisiin laatuaikaa eikä kiirehdittäisi pois. Luulen, että Teslan hakuilut saavat jatkua sekakäyttöä noudattaen. Tiltu on koulutettu pelkillä peräänlähdöillä ja näkömielikuvilla ymv. Tesla voi hyvin olla se sekakäyttäjä. Katsotaan, jos seuraavan koiran kanssa ollaan viisaampia taas johonkin suuntaan. Tällä hetkellä panostan mielellään innokkuuden lisäämiseen ja mörköilyn hävittämiseen. Ja itse, kun on hyvin kokematon hakukoirankouluttaja niin ei auta, kun kuunnella viisaampien neuvoja ja kyllä vain kaikkialta tulee eriohjeita, joista pitää vaan oppia poimimaan omansa. Ja kaikkea kannattaa kokeilla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti