perjantai 7. marraskuuta 2014

Lokakuun satoa, lauman kasvua

Ei tämä päivitys nyt malta toimia, kun ei ole konetta kotona. Lokakuun alku kuitenkin treenailtiin aktiivisesti tokoa, agilityä ja hakua. Sitten alkoi tauteilu kierre. Yhden viikon ehdin olla terveempi ja nyt ollaan taas toista viikkoa kipeää. Aika monta syksyä on selvinnyt ilman flunssaa niin kai nyt sitten sairastetaan kaikkien niiden edestä. Treeneihin on rämmitty aina, kun on vaan kyetty. Lenkkeilyt on jääneet välillä hävettävän vähälle, kun ei ole oma jaksaminen antanut periksi.

LUONNETESTIT

Lokakuun ekaan viikonloppuun mahtui tapahtumaa. Testautin molemmat tytöt SBRY:n luonnetestistä. Videot odottavat edelleen purkua kamerassa. Ei ole sitä konetta kotona, johon purkaa eikä ole sopivaa purkupalvelua tullut tarjolle. Ne ovat kuitenkin tulossa.

Teslan testaamista olen paljon arponut, mutta ajattelin lopulta, että enemmän harmittaa, jos en sitä testaa. Itse testiä ja sen jälkiseurauksia en juurikaan harmitellut, mutta en ole mikään luonnetestin ylin ystävä minään koiran mittarina. Itselleen siitä saa toki vahvistuksia jo tiedossa oleviin ominaisuuksiin, mutta numerot ja osa-alueet ilman, että näkee testiä paikanpäällä ovat melko tyhjää. Paljon toki vaikuttaa myös testi paikka ja varsinkin Zeldan kohdalla selkeästi se, missä asennossa kuu on :D

Teslan kanssa ei saatu tulosta. Testi keskeytettiin syynä liiallinen pehmeys. Yllättävän pitkälle kuitenkin antoivat meidän rämpiä, mutta seinälle ei enää päästy. Itse olisin jatkanut, jos olosuhteet olisi olleet muut kuin luonnetestin tarjoamat. Eli olisin sanonut koiralle, että nyt mennään halusit tai et. Alkuun palatakseen niin suhtautuminen testaajiin oli juuri niin epäluuloinen kuin oletin, mutta kuitenkin ihan avomielinen, antoi koskea, mutta ei nauttinut. Leikkimisestä kiinnostui ja taisi minun kanssa leikkiä ihan kohtuullisesti. Kelkalla oli juuri niin järkyttynyt, kuin oletin. Videota kaipaisin itsekin tässä kohtaa, koska se palauttelu tuntui tuskastuttavan pitkältä. Jossain kohtaa koira varmaan kuormittui entisestään pelkästä palauttelusta. Teslahan on aina ottanut musta valtavasti painetta eikä lässyttäminen ole koskaan ollut ratkaisu mihinkään, päinvastoin. Hyökkäävä ihminen oli tietysti ihan hirveä. Säikyttelyt eivät olleet yhtään mukavia, mutta talo kierrettiin niiden jälkeen asiaan kuuluvin väistöliikkein. Pimeässä huoneessa ei yllättäen edetty. Ja pimeän jälkeen olisi pitänyt mennä uudestaan sen talon taakse, josta tuli sateenvarjoa naamalle. Tässä kohtaa Tesla päätti, että ei omin jaloin saati maanittelemalla kyseisen talon taakse uudelleen tule, joten testi keskeytettiin liiallisen pehmeyden vuoksi. Jäi siis osa-aluepisteet arvoitukseksi. Oltaisiin varmaan jääty miinukselle.

Testistä kyllä ei jäänyt mitään traumoja vaan nakkeja syötiin vieraiden ihmisten käsistä ja testaajat käskivät palautella koiraa kunnolla, joten tehtiin vähän tokoa autolla eikä testi jäänyt kummittelemaan muuta elämää. Pehmeydestä huolimatta Tesla on arjessa mitä mainioin otus, mitä nyt hieman pilalle lellitty, mutta periaatteessa helppo koira kuljettaa mukana missätahansa ja tottuu nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Harrastuksissa se on toimiva paketti sillä moottorilla, millä se on varustettu. En tiedä oikein mitä keskeytetyn luonnetestin pitäisi koirasta kertoa. Tesla on koira, joka tulee toimeen periaatteessa kaikkien kanssa ja sen voi ottaa mukaan lähes minne vaan ilman suurempaa päänvaivaa. Joskus asiat sitä epäilyttävät, mutta niihin ei olla koskaan jääty kiinni. Vieraan ihmiset epäilyttävät välillä eniten, mutta tutut ovat sitäkin tärkeämpiä. Tulipahan nyt testattua, vaikka tulos jäi saamatta. En usko, että jaksan mennä uusimaan. Todennäköisesti kerrataan sama tai sitten ei.

Zelda onnistui sitten hankkimaan niitä plussia ja miinuksia yhteensä 118++ pisteen verran. Alkuhan oli tosi hauskaa, kun sai moikata ihmisiä ja sitten vielä leikkiä. Mulla oli alkuun epäilyt, että lähteekö koira leikkimään sillä kalikalla, mutta turhaan epäilin. Leikki tuomarin kanssa niin hyvin, että mun ei onneksi tarvinnut vaivautua. Kerran jouduin nielaisemaan, kun kumautti kuonoon niin että oikein kumahti. Meillehän on muutaman kerran irrotukseen neuvottu tätä tapaa, mutta en mä nyt voi koiraani kuonoon kumautella, herranjestas :D Kyllähän se hetkeksi irtos, mutta sitten taas kiinni.

Kelkkaan se reakoi aikapaljon mun seläntakana, joten en sitä paljon päässyt seuraamaan. Palauttelussa päästiin vähemmällä, koska huomattavasti nopeammin se nuuhkaisi kammotusta, mutta sitten olisi pitänyt vielä toiselta puolelta ja sitä rataa. Ohjaaja varmaan taas turhautui tässä kohtaa, että eikö tämä jo ollut tässä :D Päästiin onneksi jatkamaan hyökkääjän luokse ja siinä kohta Zeldan reaktio oli juuri sitä mitö oletin eli hän ei voinut kuvitellakaan, että joku ihminen tekisi hänelle jotain pahaa. Meni lähinnä mielentilaan, että miksi joku on hänelle vihainen, menen äitin taakse makaamaan, äiti auta, en oo mitään pahaa tehnyt, miksi toi täti on tommonen :D

Seuraavista säikyttelyistä selvittiin mielestäni paljon sutjakammin. Sateenvarjoon reagoi selkeästi voimakkaammin kuin räminään, jota ei hirveästi noteerannut ja hyppäsi samantein tynnyrin päälle. Kiertäessä taloa sateenvarjo oli kuitenkin vielä mielessä. Pimeässä huoneessa tuli kyllä koiralla niin selkeä blackout, että teki melkein mieli nauraa. Zelda ei varmaan enää muistanut, että mamma oli aiemmin mennyt sinne huoneeseen ja jäi toiseen huoneeseen hengailemaan testaajien kanssa...

Seinässä reaktio oli ilmeisesti melko sama kuin hyökkäyksessä. Eli meni mielistellen maaten hyökkääjän jalkoihin. Täytyisi tämäkin nähdä siltä videolta itse, huoh. Seinän jälkeen ammuttiin ja siinä kohtaa Zelda oli jo selkeesti turtunu koko testailuun ja lähinnä hyppeli mua vasten ja todettiin laukauskokemattomaksi. MH:ssa se todettiin kuuroksi, joten ihan kiva, että jonkun mielestä ne korvatkin on tallessa :D

Puolustushalu ja toimintakyky menivät miinukselle (-1). Puolustushalu melko itsestään selvästi. Ainoa asia mitä Zelda puolustaa on auto ja sen maailmaan ei mahdu pahoja ihmisiä, vihaisia korkeintaan, mutta niitäkin kohtaa voi suhtautua sopivan mielistelevästi, jos ne leppyisivät. Toimintakyvyn miinukselle menemiseen vaikuttivat ilmeisesti eniten pimeän huoneen blackout sekä se, että ylivilkkaus muuttui testin loppua kohden vilkkaudeksi. Minun mielestä, jos Zelda olisi jatkuvasti niin vilkas mitä se innoissaan on vaikka treeneihin tullessa eikä missään kohtaan tasaantuisi niin sitten olisi varmaan mennyt hermorakenne miinukselle. En tiedä olisiko toimintakyky mennyt jonain toisena päivänä plussan puolelle, ehkä olisi ehkä ei, mutta ei sen merkitystä, koska toimiva paketti se jokatapauksessa on ja moottoria kyllä riittää pidemmälle. Taistelutahdosta sitten tulikin arvosaksi suuri +3 samoin luoksepäästävyydestä +3. Muut osaalueet olivat +1. Tulos oli mielestäni erittäin koirani näköinen.

Ihan mielenkiintoista oli testauttaa molemmat ja tulevaisuudessakin kyllä mielellään vien koirani testautettaviksi. Ja onhan joita testejä ihan opettavaista seurata, mutta koiran luonteenmittareina niihin tarvitsee kuitenkin suhtautua asiaankuuluvalla kriittisyydellä. Palataan aiheeseen toivottavasti ennen ensivuotta videoiden kera ja ehkä pureudutaan hieman rakentavammin kuin yövuorosta huudelle :)

ZELDAN TREENAILUT

Lokakuu on tuonut mukanaa mm. sellaisia tuulia, että meidän agilityn luova tauko lakkasi. Zelda sai treenipaikan ja treenaaminen ohjauksessa on oikeasti ollut kivaa ja antoisaa. Yksin ei kyllä tehdä kuin kontakteja korkeintaan. Tokoilut on jatkuneet valioryhmässä sekä normiviikkokurssilla minkä lisäksi vielä on tottistreenit kerran viikossa. Hakuilussa on nyt alettu ottaa ilmaisutreeniä oheistreeninä ja kyllä se haukku sieltä löytyy. Tavoitteet ensivuodelle on melko korkeat. Ennen hallikauden loppumista haaveissa olisi korkata voittaja keväällä, ehkä uskaltaudutaan agilitykisoihin ja kesällä tavoitteena saada se koulari PK-puolelta. Meillä olisi siis varsin hurja vuosi tulossa, mutta nyt keskitytään treenailuun ja siinä voi mennä tovi, kaukot ja tunnari ehkä tuottavat eniten sitä työtä. Tosin tunnarin uskon olevat semmonen, että kun se kerran loksahtaa niin se on melkein siinä sitten lukuunottamatta luonnollisia hajoamisia.

TUPLANOLLA-TESLA

Teslan kanssa ollaan laiskahti tehty tokoa, mutta siitä huolimatta menossa viikon päästä seuramestiksiin lähinnä maistelemaan kisafiilistä. Agility on kuitenkin parasta ja käytiin vähän extemporee kotikisoissa nappaamassa tuplanolla! On se onnistuminen vaan aina hienoa ja Tesla on semmoinen hyvänmielen kisakoira, jonka kanssa saa vaan nauttia hyvistä suorituksista ilman paineita menestyä. Tavoitteeksi on kuitenkin asetettu SM-nollien kasaus, että päästään kerran nekin karkelot kokemaan.

JA LOPPUHUIPENNUS...

Lokakuussa meidän laumamme kasvoi ja Voltti muutti taloon. Voltti on valloittava somppukolli, jonka luonne on kyllä kultaa. Yövuoron aherrus kuitenkin kutsuu, joten lupaan tehdä Voltista oman postauksen seuraavaksi, kun saan aikaiseksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti