perjantai 16. huhtikuuta 2010

Tokoilua ja esineruutua

Käytiin hieman äiti&tytär tokoilemassa. Muutama muukin koira toki oli paikalla. Nada näytti ensin mallia loistavalla seuraamisellaan, joka tosin on alkanut hieman edistää. Sitten esittelin Teslan perusasentotaitoja ja seuraamista muutaman askeleen verran. Näiden oletin olevan hyvällä mallilla kunnes näin parit videot...

Pomppukone part 1

Pomppukone part 2

Paikallaoloa myös hieman treenattiin. Tesla osasi yllättäen olla paikallaan jonkin verran, mutta palkkion ennakoimista pitää treenata. Saatiin tähän vihje, että palataan sen verran taaksepäin, että treenataan ihan vaan palkkaamista, jotta koira oppii malttamaan paikallaan ja tajuaa, että palkka ei tosiaan tule sen nopeammin vaan aina "maasta".

Nada treenasi myös ohjattua noutoa ja näytti kyllä, että osaa noutaa. ”Tuo” käskyllä mamma yritti ottaa kartiota suuhunsa. Olihan se nyt loogisempaa, kun lähteä hakemaan vierasta kapulaa kauempaa. Laitetaan tähän hieman jotain tämän päivän kuva satoa:Ja sitten esineruutuun.

Käytiin kotimatkalla eläintenhautuumaan viereisessä metsässä ottamassa Teslalle ensimmäisen esineruututreenit. Alue oli noin 7x30 m kaistale, josta sotkettiin erityisesti takaosa. Tesla sidottiin puuhun odottamaan alueen sotkemisen ajaksi. Sitten otin Teslan keskilinjalle ja Tuula vei ensimmäisen esineen alueen takaosaan. Tuula hieman heitteli ”lelua” ilmassa ja piti innostavaa meteliä. Esineenä toimi vanha nahkahanska. Esine jäi ruutuun ja Tuula tuli keskilinjalle. Tässä vaiheessa olin ihan varma, että Tesla ei tasan lähde hakemaan esinettä, mutta uskomatonta kyllä, koira toimi ja haki esineen keskilinjalle!

Seuraavaksi homma uudestaan, mutta tällä kertaa ruutuun meni kaksi esinettä. Tesla lähti innolla hakemaan taas ensimmäistä esinettä ja toi sen minulle ja sai vaihtopalkkioksi nakin. Jälleen heräsi ohjaajan epäilys, että ei koira varmasti enää viitsi lähteä etsimään uutta esinettä, kun keskilinjalla on kaksi ihanaa ihmistä, joilla on vielä taskussa pussillinen nakkeja. ”Lelu” vihjeen kolmannen kerran elämässään kuullessaan koira kuitenkin lähti vielä vauhdikkaasti alueelle ja toi hieman vaikeammassa paikassa sijainneen kangasrahapussin häntä heiluen takaisin.

Mehän ei olla noutoakaan sen kummemmin harjoiteltu, joten oli positiivisesti yllättynyt Teslan esine-etsinnästä. Tästä on hyvä jatkaa ja esineruutua pystyn treenaan itsekin, kun koiran voi sitoa puuhun esineiden piilotuksen ajaksi. Uskomatonta, miten pienestä se muistikuva koiralle metsässä olevista esineistä jää mieleen. Esineitä on ilmeisen kivempi hakea, kuin ihmisiä, joten tämä on myös hyvää nenänkäyttö treeniä meille. Saatiin hyvät eväät jatkaa tästä eteenpäin. Aluksi otetaan edelleen kapeita kaistaleita, mutta matkan voi pidentää nopeasti 50 metriin. Alkuun esineet on hyvä sijoittaa takaosaan. Esineiksi kannattaa myös valita mahdollisimman erilaisia esineitä.

Saatiin siis uusi harrastus käyntiin ja toivottavasti nyt Porissakin saadaan aikaiseksi mentyä jonnekin metsän pätkälle treenaamaan esineiden etsintää. Alueen ei tarvitsen olla onneksi suurempi kuin 50x50 metriä. Treenaillaan PK-esineruutua harrastusmielessä koiran mielenvirkistykseksi, mutta eihän sitä koskaan tiedä ;)

Laitetaan loppuu vielä pari metsäkuvaa, kun Tesla pääsi taas isojen tyttöjen lenkille iskän kanssa, huomenna sitten takaisin Poriin:1 kommentti:

  1. hei mä kuvittelen että selman seuraaminen on just samanalaista ku tolla videolla! tosin en oo uskaltanut ees videolle ottaa :D

    ja kauheeta kun se tesla on taitava =)

    VastaaPoista