maanantai 23. tammikuuta 2012

Lauma koossa


Hain Zeldan perjantaina lomilta eikä se ollut moksiskaan kaupunkilaistumisesta. Hyvin fiksu ja sopeutuvainen eläin. Ja Teslan kanssa ei ollut mitään ”missä oot ollu rähinöitä” kummankaan puolelta vaan molemmat matelivat toistensa tykö ja sisälle päästyään riehuivat sohvalla lapasen kanssa...



Kohti koetta...

Edellisviikko meni Teslan kanssa kokeisiin valmistelu treeneissä (parit ohjatut, omatoimisesti lähinnä jääviä, muutamat paikkamakuut)…  Tänään ohjatut ja tehdään mitä tehdään, sen jälkeen pannaan liikkeet hautumaan meni miten meni.

Luoksepäästävyys
Luotamme tuomarisedän kiltteyteen ja ymmärtäväisyyteen.

Paikkamakuu
Onnistumisia takana ja tästä on kyllä paljon kiinni. Sormet ja varpaat ristiin.

Seuraaminen kytkettynä
Hihnan kanssa mennään varmaan melko solmussa, tästä ei odotetakaan korkeita pisteitä.

Seuraaminen taluttimetta
Jos vire on hyvä niin seuraaminen on parantunut kyllä huimasti. Ei täydellistä, mutta onnistuessa saatetaan saada iloisuudesta niitä pisteitä.

Liikkeestä maahan
Tämän pitäisi olla kymppi ilman työtapaturmia… paristi on treeneissä ennakoinut. Koiran vireen mukaan täytyy yrittää pitää oma pää kylmänä ja vaihtaa seuruun käskysanaa, eli huijata.

Luoksetulo
Tässä olen huomannut, että jos mä sanon istu ja en välittömästi astu askelta eteenpäin niin tarjoaa herkästi maahan. Eli täytyy ottaa jo askel jättökäskyllä. Perusasento tuppaa jäämään vinoksi ja korjaa sen itse ilman lisäkäskyä.

Liikkeestä seis
Onnistuu, jos koira ei ala sooloilla ja kuuntelee. Loppuosa on ongelma. Eli väistää herkästi sivulle tullessa ja ennakoi perusasennon. Muutama piste vaarassa menettää herkästi.

Hyppy
Tämä on sitten ihan tuurista kiinni hyppääkö liian vinoon ja liikkuuko liikaa.

Tavoitteena vaatimattomasti ALO1 ja paikkamakuusta kymppi eikä ajateltu nollata yhtään liikettä. Katsotaan miten käy ja aletaanko keräämään uutta tokomotivaatiota tyhjästä. Jos tosi huonosti käy niin koira lamaantuu ohjaajan jännityksestä. Toivotaan, että se on ennemmin komentelu tuulella vaikka. Tosin parempi ilman kumpaakaan.

Ystävämme Hemmo sekä Gandalf laumoineen

Lauantaina käytiin maalla ja Zelda pääsi tutustumaan Hemmoon. Tytöt sai juosta vapaana ja paljon tuli mäkitreeniä. Illalla ihme ja kumma molemmille maittoi uni.






Agility intoa!

Sunnuntaina oli Heinin agitreenit! Ja nyt jäi kyllä mahtava fiilis. Päästiin esteelle 16 saakka, mutta selaisella draivilla, että sitä on haettu. Kentän laidaltakin tuli palautetta, että koira on kehittynyt. Ohjaaja tulee perässä hitaasti ja varmasti. Treenattiin aika paljon pyörityksiä, jotka meille sopii hyvin ja sitäkin enemmän vastakäännöksiä, joihin ei koordinaatiokyky meinaa riittää, mutta Tesla on ihanan kiltti ohjattava ja tekee varmasti juuri niin kuin ohjataan. Palkkasin kokotreenin narupallolla ja aina juoksi iloisena perään. Sekin on valtavaa edistystä! Missäs ois kisat, jonne päästäis?

Tänään vuorossa Zeldalle yläkoulua ja Teslalle lukiota, parin päivän vapaat aikaa päivitellä treenejä ;)

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Kuriton prinsessa

Zelda kävi tänään näyttäytymässä Lahdessa Tuulan kanssa, kun minä olin kouluttautumassa koetoimitsijaksi. Zeldan mielestä näyttelyssä oli kamalan hauskaa, kehässä sai rehata ja roikkua hihnassa. Prinsessa osaa ottaa yleisön haltuunsa, vaikka sitten haluamallaan tavalla. KP:tä ei tällä kertaa irronnut, mutta arvostelu oli kamalan kiva ja koska se on skannattu niin en sitä jaksa naputella tähän:


Tässä muutamia edustavia otoksia:





On hän vaan ihana <3 Ja tokotreeni kuume on valtava, huomenna alkaa uusi yläkoulu, mutta joudutaan jättämään kaksi ensimmäistä kertaa väliin. Asunnottomia ollaan edelleen, mutta onneksi on hyviä ystäviä. Ja iskä saa tuoda Zeldan tänne ensi viikolla tai sitten haen sen viimeistään perjantaina. Jo olisi aikakin, maalaistolloilu saa loppua ;)

sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Loppiaista, lunta ja treeniä


Loppiainen, mikä ihana keksintö! Olen päässyt jo hyvin työn tekoon kiinni ja osaan nauttia pitkistä viikonlopuista. Keskiviikkona käytiin hallilla treenimässä Teslan kanssa jälleen onnistunut paikkamakuu, jes! Huomenna pitää päättää ilmoittaudutaanko jo tammikuun lopussa kokeeseen.  Torstaina lähdettiin töiden jälkeen junailemaan kohti Heinolaa, olosuhteiden varjossa…

Zeldalla oli vallan riehakas vastaanotto eikä se tuntunut olevan moksiskaan tästä järjestelystä. Iltaisin se tulee minun kanssa nukkumaan ja muuten hömpöttelee omia menojaan. Perjantaina ja lauantaina vietiin kokolauma lumiseen metsään ja sieltä vähän kuvasatoa:







Toki tuli treenittyä. Naksuttelin vähän kosketuskeppiä. Tesla oli aika pro, kuten yleensä. Sille vähän vaikeusastetta ja saatiin pieni pätkiä niin, että seurasi keppiä. Zelda oli tapansa mukaan vähän hömppä. Se ei syty nakista ja naksuista samalla tavalla kuin adhd schapeja tarjosi paikkamakuuta. Kyllä sekin sitten hitaasti ja varmasti hokasi mistä on kyse. Zelda tykkää tarjota asioita, joita osaa. Sheippaaminen on äärimmäisen haastavaa... vaikka toisaalta sen liikkeet on sen verta verkkaat, että oikeasta suunnasta on helpompi naksutella. Tosissaan tokoillessa niin aika vähällä varmaan naksun käyttö tulee olemaan. Keskitytään hauskan pitoon ;)

Tänään tehtiin eteisessä seuruuta, jääviä ja paikkamakuuta. Paikallaan käännöksiä hinkattiin oikealle, se helpompi jo sujuu. Nakkiseuraaminen on joten varmaa ja varovaista… PA:t jumittaa tosi pahasti ja vaati käsiapua. PA-treeniä edelleen ja paljon… Lelun kanssa saa virettä vähän nostettua eikä paikka ainakaan vielä kärsi pahasti. Parempi varmasti näin päin, kun painamista ja keulimista en tahdo.

Zelda on oppinut ”maahan” käskyn hienosti. Paikkamakuuta otettiin eteisen mitalla noin 10s ja hienosti pysyy! Ja makaa asenteella. Jäävissä perse laahaa perässä pahasti, mutta kai se sieltä valahtaa. Olen niin tottunut Teslan putoamisiin, että kaikki muu näyttää tosi hitaalta. Pysähdyksestä tahdon kyllä napakan ja sitä voin vaatia. Namilla tämäkin vähän jumimista, mutta täytyy ottaa pysähdys treeniin lelua heittämällä niin eiköhän siitä tule aika napakka!

Meillä on kyllä vielä pitkä matka tavoitteisiin ja treeniä hankaloittaa väliaikaiset asumisjärjestelyt :/ No jos ei vielä kesällä korkata ykköstulosta alokkaasta niin syksyllä viimeistään. Tällä hetkellä se tuntuu vielä kaukaiselta, mutta treenaaminen tuon koiran kanssa on kivempaa päivä päivältä!

Tehtiin vähän hakutreeniä mettässä myös iskän kanssa parin leikkimieliset perään lähdön avulla. Mä juoksin ensin kiven taakse eikä se mua sieltä nähnyt vaan joutui etsimään tosissaan, mutta päätyi lopulta haukkumaan kiveä. Ei Zelda ei, sinusta piti tulla rullakoira… täyty vähän avustaa, että pääsi kivimörön ohi hyppäämään niskaan. Iskää ettiessä joutu käyttää vähän nenäänsä ja tällä kertaa maalimies ei ollu mörön takana, joten piilolle meno oli hieno. En tosin itse nähnyt tilannetta ja jouduin tyytymään iskän selostukseen…
…loppuu ne lyhyetkin lomat, joten tänään pitää taas lähteä junailemaan kohti poria. Zelda saa jäädä vielä nauttimaan vapaudestaan ainakin viikoksi.

maanantai 2. tammikuuta 2012

2012

 
Tervetuloa vaan, vuosi taas vaihtui ja toi talven tullessaan, kiitos siitä!

Loppuvuosi oli kyllä taas yhtä hulinaa… just kun vähän rauhottui niin pesukone päästi vedet eteisen läpi kellariin, kuten arvannette vesivahinko ja evakko siitä syntyi. Ja siinä ehdin jo ajatella viettäväni pitkän joululoman Heinolassa koirien kera niin pääsin yllättäen työhaastatteluun ja sitten sain vielä oman alan töitä, toistaiseksi täyspäiväisesti! Se siitä lomasta. No järkeilin, että Zelda saa nyt jatkaa lomaa kunnes tilanne rauhoittuu, koska se on mahdollista. Jos ei se olisi mahdollista niin sitten oisin järjestänyt asiat toisin, mutta nyt järjestin helpoimmalla. Ja Tuula saa treenata näyttelytreeniä, siihen sai luvan. Minulla ei ole mitään hinkua kauhukakaran kanssa kehään, mutta menin sen kuitenkin Lahden käyttökoirien näytelmiin ilmoittamaan. Onneksi on näitä vakiohandlereitä niin voi silloin tällöin näyttelyihin tunkea. Tesla kävi viime vuonna neljästi näytelmissä (messari kakspäivänäsenä) niin pyöreesti aina kolmen kuukauden välein ehdin unohtaa, että näyttelyissä lähinnä ahdistaa ja kehässä jännittää melkein enemmän kuin tokokokeessa.

Joulun pyhät vietettiin perinteisesti Heinolassa ja Zelda sai ensimmäisen pakettinsa sekä pääsi mukaan perinteiselle lemmikkieläinten hautuumaa lenkille. Loma sujui hienosti ja kaks ”vieraampaa” narttua sopeutui hyvin kolmen nartun laumaan. Tosin nyt on vähän Zelda alkanut Almalle ryttyillä, mutta Nadan ja Sallin auktoriteetti riittää pitämään pennun kurissa. Zelda pärjää Heinolassa loistavasti, mutta mulla alkaa olla jo vähän ikävä ja treenaamaan tekisi kovasti jo mieli, mutta tekee taukokin aina hyvää.



Teslan kanssa oltiin uus vuosi maalla, siellä meillä oli kanssa sopuisa koiralauma. Teslan bestis Heisku-sprinkku ja talon uusi isäntä Hemmo.



Ja vuoteen 2012!

Tiedossa taas kaikkea kivaa:

Agility

Tesla jatkaa ohjatuissa ryhmissä, Zeldalle haen paikkaa kesän ryhmiin. Keväällä ehkä joku alkeiskurssi, jos sopiva osuu tarjontaan. Tesla mahtui kuin mahtui schapejen agikoulutukseen, jossa kouluttajana Janita Leinonen. Marko varasi vissiin bestis-pennuille perjantaiksi Jaakon yksärin. Tammikuussa tiedossa Heinin koulutus Teslalle. Ja Orenius myös tulossa Wecalle. Kivasti koulutuksia tiedossa jo heti alku vuoteen! Tesla tavoittelee kuninkuusluokkaa ja ohjaaja kisamotivaatiota. Zeldan kanssa ei vielä mitään tavoitteita, mutta tehdään mahdollisimman hyvää pohjatyötä tulevaisuuden varalle.

Toko

Molemmat jatkanee TVA:n ohjatuissa ryhmissä, myös muille kursseille tarkoitus osallistua. Helmikuussa molemmat tytöt pääsee vissiin tuuraamaan yhden kerran Lentsun kurssille ja itse olen menossa ainakin tokoluennolle. Huhtikuussa Tesla on ilmoitettu Korreille ja Zelda on sinne varalla. Kesällä on taas schapeleirillä Lentsua. Ihan kivasti tokokoulutuksia, lisääkin voisi tulla.

Paimennus

Olen ehkä menossa toukokuussa molempien kanssa Kuttukuuhun. En ole vielä ihan varma ollaanko leirillä vai ei. Turun seudulta yritän keväällä katsella mahdollisuuksia vähän töiden ja rahatilanteen mukaan. Agi/toko kyllä varmaan jyräävät varsinkin Teslan kohdalla, Zeldasta en vielä tiedä millainen paimen siitä kehkeytyy. Tosin sen puolella toivoisin jonku PK-lajin jyräävän.

PK- ja pelastuskoiratouhut

Mulla on mennyt vähän maku pelastuskoiratouhuihin. On sen verran monta rautaa tulessa, että koen oman sekä muiden koirien treenaamisen suunnistusta tärkeämmäksi. Ja pelastuskoirat eivät tunnu oikein tarjoavan tavoitteellista treenaamista sillä saralla. PK-puolella on alkanut hieman jo kallistua kuppi jäljen puolelle. Sitä kun pystyy treenaamaan ilman treeniporukkaa ja esteetkin on käytössä Tupalan kentällä ja esineet saa metsään itsekin. Teslan kanssa en enää edes haaveile, mutta varmaan aina tilaisuuden tullen mielenvirkistys hakuillaan ja varmaan myös tallotaan mielenvirkistysjälkiä. Katsellaan Zeldan kanssa selvinee, kun lumet sulaa kumpaa touhua aletaan vääntämään… talvi aikaa sulatella ja tietty treenailla ”tokomaisesti tottista”. Tokossahan ne tavoitteet on korkealla joka tapauksessa ;)

Näytelmät

Täytykös näistäkin jotain kirjoittaa? Zelda pyrkii esiintymään kerran joka ikäluokassa kehässä ja sitten erkkariin olisi tarkoitus mennä. Tesla sai oikeastaan viime vuonna kaiken ”tarvittavat” ja voittajatittelin kaupan päälle. Ulkomaille pitäs seuraavaksi lähteä? Ruotsiinkin ois ”rajat paremmin auki” ;) Ihan matkustamisen ilosta nuo ulkomaan näytelmät kiinnostaa, Suomen ei kyllä tippaakaan. Ja kyllä kiukuttaa, kun saatiin mukamas pääsylippu Cruftiin, mutta ei sitten kuitenkaan. Viharakkaussuhteeni britteihin taas vahvistui. Ehkä hairahdun ilmoittamaan jommankumman tai molemman Harjavallan, Rauman tai Porin näyttelyyn, kauemmas ei kyllä lähdetä, paitsi Ouluun ja Rovaniemelle ;) Ja ihan tarkennukseksi, että schapejen agimestikset saattavat olla Rovaniemellä samassa kuin joku näytelmä.

Vuosi 2012 vaikuttaa siis vallan lupaavalta, kunhan tästä alkuvuoden evakosta nyt ensin selvitään kunnialla! Onneksi on ihania ystäviä, joilta saa apua eli hätämajoitusta.

Ja se hihnan toinen pää

Täytyisi virallistaa tuo koulutusohjaajakurssi käydyksi vihdoin ja lähettää anomus kennelliittoon… tarkoitus oli käydä myös koetoimitsijakurssia ja ratamestarikurssia, mutta molempien kohdalla on nyt mutkia matkalla. Haaveissa olisi järjestää jotain tokokoulutusta Porissa, mutta katsellaan. Ja jos vaan suodaan niin myös agilitykoulutukset Porissa jatkuu joko allekirjoittaneen tai toivottavasti sitten jonkun muun toimesta. Agilityn parissa intoa siis riittää toimia, vaikka kuinka! Ja varmasti  entistä enemmän, kun päätin jättää rotuyhdistyshommat omaan arvoonsa ja osallistua vaan mahdollisimman paljon koulutuksiin ja muihin aktiviteetteihin ja olla kiitollinen kaikille aktiiveille, jotka jaksavat! Aattelin myös valmistua vihdoinkin ja tehdä töitä =)

Loistavaa vuotta 2012 kaikille ja paljon treeni-intoa!

Ps. Tesla on ilmoitettu myös MH-kuvaukseen.